Smakosze.pl Produkty Jak rozpoznać dobre oscypki?
Canva/StudioBarcelona, Getty Images

Jak rozpoznać dobre oscypki?

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Oscypek jest największą wizytówką polskiego południa - ludzie z całego kraju zjeżdżają w góry, aby spróbować tego pysznego sera. Jak jednak rozpoznać, czy oscypek jest dobry? Wbrew pozorom oryginalny wyrób nie skrzypi podczas jedzenia, lecz jest delikatny.

Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, dzięki któremu ma swój charakterystyczny smak oraz zapach, za który pokochały go tysiące Polaków.

Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje tego sera: małe o owalnym kształcie, średnie w kształcie bułeczek, nazywane także gołkami, pucokami czy serami gazdowskimi, oraz duże o wrzecionowatym kształcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wybrać dobry oscypek?

Wśród fanów tego sera krąży popularny mit, jakoby oscypki oryginalne i przygotowane według należytych receptur skrzypią w ustach podczas jedzenia. Nie jest to niestety prawda.

W prawdziwych oscypkach, które mają odpowiednie certyfikaty, zjawisko skrzypienia nie ma miejsca. Wgryzając się i żując, nie uświadczymy skrzypienia, w przeciwieństwie do tańszych zamienników.

Jaki ser może nosić miano oscypka?

Aby produkt mógł zostać tak nazwany, musi spełnić bardzo wąskie wymagania. Nazwa ta zarezerwowana jest jedynie dla serów wyrabianych w bacówkach od maja do października podczas wypasu owiec.

By oscypek mógł zostać sprzedany pod taką nazwą, jego wyrób musi być oparty na tradycyjnych metodach oraz technologiach. Jest to żmudna i trudna praca, dlatego prawdziwe sery są często bardzo drogie.

Szukaj produktów ze znakiem Chronionej Nazwy Własnej

Jeśli zauważysz taki znak lub napis na opakowaniu produktu, możesz mieć pewność, że jest to faktyczny i oryginalny oscypek zrobiony w bacówce.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Oczywiście serki bez oznakowania wcale nie muszą być niesmaczne czy gorsze jakościowo. Niektórzy nawet preferują je ponad oscypkami, ponieważ mają delikatniejszy smak, który łatwiej polubić.

Oscypek

Źródło: canva/jstankiewiczwitek, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bozy-dar.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy