Jak rozpoznać dobre oscypki?
Oscypek jest największą wizytówką polskiego południa - ludzie z całego kraju zjeżdżają w góry, aby spróbować tego pysznego sera. Jak jednak rozpoznać, czy oscypek jest dobry? Wbrew pozorom oryginalny wyrób nie skrzypi podczas jedzenia, lecz jest delikatny.
Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, dzięki któremu ma swój charakterystyczny smak oraz zapach, za który pokochały go tysiące Polaków.
Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje tego sera: małe o owalnym kształcie, średnie w kształcie bułeczek, nazywane także gołkami, pucokami czy serami gazdowskimi, oraz duże o wrzecionowatym kształcie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak wybrać dobry oscypek?
Wśród fanów tego sera krąży popularny mit, jakoby oscypki oryginalne i przygotowane według należytych receptur skrzypią w ustach podczas jedzenia. Nie jest to niestety prawda.
W prawdziwych oscypkach, które mają odpowiednie certyfikaty, zjawisko skrzypienia nie ma miejsca. Wgryzając się i żując, nie uświadczymy skrzypienia, w przeciwieństwie do tańszych zamienników.
Jaki ser może nosić miano oscypka?
Aby produkt mógł zostać tak nazwany, musi spełnić bardzo wąskie wymagania. Nazwa ta zarezerwowana jest jedynie dla serów wyrabianych w bacówkach od maja do października podczas wypasu owiec.
By oscypek mógł zostać sprzedany pod taką nazwą, jego wyrób musi być oparty na tradycyjnych metodach oraz technologiach. Jest to żmudna i trudna praca, dlatego prawdziwe sery są często bardzo drogie.
Szukaj produktów ze znakiem Chronionej Nazwy Własnej
Jeśli zauważysz taki znak lub napis na opakowaniu produktu, możesz mieć pewność, że jest to faktyczny i oryginalny oscypek zrobiony w bacówce.
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Oczywiście serki bez oznakowania wcale nie muszą być niesmaczne czy gorsze jakościowo. Niektórzy nawet preferują je ponad oscypkami, ponieważ mają delikatniejszy smak, który łatwiej polubić.
Źródło: canva/jstankiewiczwitek, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
-
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: bozy-dar.pl