Smakosze.pl Produkty Jak rozpoznać dobre oscypki?
Oscypki
Canva/StudioBarcelona, Getty Images

Jak rozpoznać dobre oscypki?

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Oscypek jest największą wizytówką polskiego południa - ludzie z całego kraju zjeżdżają w góry, aby spróbować tego pysznego sera. Jak jednak rozpoznać, czy oscypek jest dobry? Wbrew pozorom oryginalny wyrób nie skrzypi podczas jedzenia, lecz jest delikatny.

Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, dzięki któremu ma swój charakterystyczny smak oraz zapach, za który pokochały go tysiące Polaków.

Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje tego sera: małe o owalnym kształcie, średnie w kształcie bułeczek, nazywane także gołkami, pucokami czy serami gazdowskimi, oraz duże o wrzecionowatym kształcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wybrać dobry oscypek?

Wśród fanów tego sera krąży popularny mit, jakoby oscypki oryginalne i przygotowane według należytych receptur skrzypią w ustach podczas jedzenia. Nie jest to niestety prawda.

W prawdziwych oscypkach, które mają odpowiednie certyfikaty, zjawisko skrzypienia nie ma miejsca. Wgryzając się i żując, nie uświadczymy skrzypienia, w przeciwieństwie do tańszych zamienników.

Jaki ser może nosić miano oscypka?

Aby produkt mógł zostać tak nazwany, musi spełnić bardzo wąskie wymagania. Nazwa ta zarezerwowana jest jedynie dla serów wyrabianych w bacówkach od maja do października podczas wypasu owiec.

By oscypek mógł zostać sprzedany pod taką nazwą, jego wyrób musi być oparty na tradycyjnych metodach oraz technologiach. Jest to żmudna i trudna praca, dlatego prawdziwe sery są często bardzo drogie.

Szukaj produktów ze znakiem Chronionej Nazwy Własnej

Jeśli zauważysz taki znak lub napis na opakowaniu produktu, możesz mieć pewność, że jest to faktyczny i oryginalny oscypek zrobiony w bacówce.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Oczywiście serki bez oznakowania wcale nie muszą być niesmaczne czy gorsze jakościowo. Niektórzy nawet preferują je ponad oscypkami, ponieważ mają delikatniejszy smak, który łatwiej polubić.

Oscypek

Źródło: canva/jstankiewiczwitek, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bozy-dar.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl