Smakosze.pl
Racuchy ze śliwkami

Canva / Dar1930

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

13 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki.

Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami

Bez wątpienia racuchy zajmują szczególne miejsce pośród dań polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na nienagannie puszyste racuchy.

Nie od dziś wiadomo, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli doda się do nich owoce. Zazwyczaj stawiamy na jabłka. Warto czasem wybrać coś innego. Racuchy ze śliwkami sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakich składników potrzebujemy?

  • 8 śliwek

  • 150 g mąki pszennej

  • 15 g cukru

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 200 ml mleka

  • jajko

  • olej lub masło klarowane

  • cukier puder

Bigos z cukinii

Szybki bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na racuchy ze śliwkami

Na początku śliwki starannie myjemy i kroimy na połówki. Z wnętrza owoców usuwamy pestki. Następnie śliwki kroimy na dosyć cienkie plastry. Odstawiamy je na bok, przydadzą się później.

Mąkę przesiewamy do miski i wzbogacamy ją o cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Składniki łączymy tak, by powstało jednolite ciasto bez grudek.

Śliwki dodajemy do ciasta na racuchy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Powinny być kusząco złociste. Przeważnie na każdą ze stron potrzeba 1,5 minuty. Racuchy ze śliwkami najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru. Godny uwagi jest także przepis na specjał z jabłkami.

Racuchy ze śliwkami smakują przepysznie

Racuchy ze śliwkami smakują przepysznie

Canva / derketta

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >