Jak zrobić racuchy ze śliwkami?
Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki.
Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami
Bez wątpienia racuchy zajmują szczególne miejsce pośród dań polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na nienagannie puszyste racuchy.
Nie od dziś wiadomo, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli doda się do nich owoce. Zazwyczaj stawiamy na jabłka. Warto czasem wybrać coś innego. Racuchy ze śliwkami sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakich składników potrzebujemy?
8 śliwek
150 g mąki pszennej
15 g cukru
2 g sody oczyszczonej
200 ml mleka
jajko
olej lub masło klarowane
cukier puder
Prosty przepis na racuchy ze śliwkami
Na początku śliwki starannie myjemy i kroimy na połówki. Z wnętrza owoców usuwamy pestki. Następnie śliwki kroimy na dosyć cienkie plastry. Odstawiamy je na bok, przydadzą się później.
Mąkę przesiewamy do miski i wzbogacamy ją o cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Składniki łączymy tak, by powstało jednolite ciasto bez grudek.
Śliwki dodajemy do ciasta na racuchy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Powinny być kusząco złociste. Przeważnie na każdą ze stron potrzeba 1,5 minuty. Racuchy ze śliwkami najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru. Godny uwagi jest także przepis na specjał z jabłkami.
Canva / derketta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku