Smakosze.pl
Racuchy ze śliwkami

Canva / Dar1930

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

4 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki.

Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami

Bez wątpienia racuchy zajmują szczególne miejsce pośród dań polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na nienagannie puszyste racuchy.

Nie od dziś wiadomo, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli doda się do nich owoce. Zazwyczaj stawiamy na jabłka. Warto czasem wybrać coś innego. Racuchy ze śliwkami sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakich składników potrzebujemy?

  • 8 śliwek

  • 150 g mąki pszennej

  • 15 g cukru

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 200 ml mleka

  • jajko

  • olej lub masło klarowane

  • cukier puder

Bigos z cukinii

Szybki bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na racuchy ze śliwkami

Na początku śliwki starannie myjemy i kroimy na połówki. Z wnętrza owoców usuwamy pestki. Następnie śliwki kroimy na dosyć cienkie plastry. Odstawiamy je na bok, przydadzą się później.

Mąkę przesiewamy do miski i wzbogacamy ją o cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Składniki łączymy tak, by powstało jednolite ciasto bez grudek.

Śliwki dodajemy do ciasta na racuchy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Powinny być kusząco złociste. Przeważnie na każdą ze stron potrzeba 1,5 minuty. Racuchy ze śliwkami najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru. Godny uwagi jest także przepis na specjał z jabłkami.

Racuchy ze śliwkami smakują przepysznie

Racuchy ze śliwkami smakują przepysznie

Canva / derketta

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >