Jak rozpoznać, że banany są zepsute?
Każdy z nas wie, że mocno dojrzałe banany z charakterystycznymi brązowymi plamami są źródłem wielu cennych składników odżywczych i z powodzeniem możemy wykorzystać je w kuchni. Jak zatem rozpoznać zepsute owoce? O tym, że nie powinno się po nie sięgać świadczy kilka cech.
Po czym rozpoznać zepsute banany? Nie każdy ma świadomość, kiedy owoc powinien wylądować w koszu. W końcu dojrzałe banany można fantastycznie wykorzystać w kuchni, o czym pisaliśmy w tym artykule. Jakie cechy charakteryzuje zepsute owoce? Odpowiedź poniżej.
Jak rozpoznać, że banany są zepsute?
Pierwszą rzeczą, jaką powinna nas skłonić do pozbycia się bananów jest niestety ich zapach . Jeśli odczuwasz od owocu stęchliznę lub pleśń , to nie ma co się łudzić - banan jak najszybciej powinien znaleźć swoje miejsce w koszu.
Lepiej pozbyć się również banany, z których wycieka płyn i wokół, którego latają muszki owocówki. Niestety, istnieje szansa, że owady złożyły na bananach jaja, przez co zjedzenie owocu może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Warto, przy okazji podkreślić, że choć mocno dojrzałe banany nadają się do jedzenia, to jednak zawierają sporą ilość cukru, dlatego raczej nie powinny po nie sięgać osoby, które z przyczyn zdrowotnych powinny je ograniczać lub po prostu są na diecie.
Jakiś czas temu głośno było również o niebezpieczeństwie dla zdrowia wynikając ze zjedzenia bananów z czerwoną linią w środku . Chociaż takie sytuacje nie zdarzają się zbyt często, to warto zawsze zwracać uwagę również i na ten szczegół. Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule.
źródło: canva/ _Alicja_ z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: żywienie abc zdrowie