Smakosze.pl Porady Jak rozpoznać, że jajka są nieświeże?
canva/naturalcares

Jak rozpoznać, że jajka są nieświeże?

18 grudnia 2021

Chcecie zrobić jajecznicę, ale macie wątpliwość czy jajka, które posiadacie, wam nie zaszkodzą? Z naszym poradnikiem unikniecie niepotrzebnego ryzyka. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przed użyciem jaja i jak wybrać najlepsze podczas zakupów.

Z jaj przyrządzić możemy wiele smacznych potraw. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji śniadania np. gotując je w koszulce czy robiąc z nich omlet . Aby przygotowane dania były bezpieczne i udane, warto wybrać do ich przyrządzenia świeże produkty. Podpowiadamy jak ocenić, czy nasze jaja się jeszcze nadają.

Jak rozpoznać zepsute jajko?

Spożycie nieświeżego jajka jest niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego warto nabywać mniejsze ilości produktu i na bieżąco je wykorzystywać. Niezależnie od liczby kupionych jaj, przed użyciem zawsze warto sprawdzać ich stan.

Można to zrobić np. wrzucając jajko do szklanki z wodą. Nieświeży produkt będzie się unosił na wodzie. Inną metodą będzie rozbicie jaja do osobnego naczynia i ocena koloru oraz konsystencję białka, a także sprawdzenie zachowania żółtka.

Jeżeli białko będzie różowe lub perłowo białe, jajo należy natychmiast wyrzucić. Takie zabarwienie świadczy o obecności groźnych bakterii Pseudomonas. Spożycie może spowodować nieprzyjemne w skutkach zatrucie pokarmowe.

Nie jedzmy również jaj o rzadkim białku czy żółtku. Rozlewające się białko i żółto, które w nim pływa zamiast być zwarte, powinny nas zaalarmować, że jajo może być nieświeże. Podobnie będzie, gdy zapach jaja będzie ostry i nieprzyjemny.

Jak wybrać dobre jajka na zakupach?

Zakup świeżych jaj to wyzwanie. Najważniejszym elementem tego procesu jest dokładne obejrzenie produktu. Jeżeli skorupka posiada wgniecenia, jest bardzo brudna, lub wygląda na lepką — zrezygnujmy z zakupów. Zazwyczaj nie wiemy, jak długo jajo leży bez wystarczającego zabezpieczenia i czym może być pokrywający je osad. Dlatego też lepiej nie ryzykować i unikać kupowania zamkniętych marketowych opakowań. Najlepiej jest wybierać sprawdzonych dostawców , którzy przy nas zapakują produkt.

Jajo sadzone na patelni
Sekretem udanych śniadaniowych jaj jest świeżość produktu

Źródło zdjęcia: canva/Alexas_Fotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskatimes

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy