Jak smażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę?
Święta Bożego Narodzenia bez karpia dla wielu Polaków są nieudane, dlatego dzisiaj prezentujemy metodę na uzyskanie wyjątkowo chrupiącej skórki podczas smażenia. Trikiem jest oczywiście obtoczenie mięsa w mące przed wyłożeniem na patelnię. Tak przygotowany karp będzie soczysty i delikatny w środku, a z zewnątrz zachwyci chrupiącą panierką.
Smażony karp jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem podania tej ryby. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso z charakterystyczną chrupiącą skórką bardzo ciężko ominąć podczas wigilijnej biesiady - jest zwyczajnie zbyt smaczne.
Obtoczenie ryby w mące należy przeprowadzić bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli dzwonki lub filety zbyt długo poleżą po obtoczeniu, panierka może odpaść podczas gotowania. Warto także pamiętać o wymoczeniu karpia w mleku, które wyciągnie z niego specyficzny aromat mułu odrzucający mnóstwo osób.
Przepis na chrupiącego karpia
Składniki:
-
1 karp
-
mąka
-
cytryna
-
olej roślinny
-
sól
-
pieprz czarny
Zacznij od usunięcia organów wewnętrznych z ryby, uważając przy tym, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Po wylaniu się żółci, mięso nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Opłucz ją pod bieżącą wodą, zeskrob łuski, odetnij głowę i ogon. Następnie pokrój ją w równej wielkości dzwonki.
Na talerzu rozsyp mąkę. Każdy dzwonek dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obtocz je w mące, strzep jej nadmiar, delikatnie klepiąc dłonią i odłóż na talerz. Wyciągnij patelnie i rozgrzej ją na średnim ogniu.
Do naczynia wlej olej i gdy stanie się wystarczająco ciepły, wykładaj na niego obtoczone dzwonki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor, co chwilę potrząsając patelnią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Podawaj z ćwiartką cytryny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.
Źródło zdjęcia: canva/Saikiran Rao, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl