Smakosze.pl Przepisy Jak smażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę?
canva/Souronil Mandal, Getty Images

Jak smażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę?

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Święta Bożego Narodzenia bez karpia dla wielu Polaków są nieudane, dlatego dzisiaj prezentujemy metodę na uzyskanie wyjątkowo chrupiącej skórki podczas smażenia. Trikiem jest oczywiście obtoczenie mięsa w mące przed wyłożeniem na patelnię. Tak przygotowany karp będzie soczysty i delikatny w środku, a z zewnątrz zachwyci chrupiącą panierką.

Smażony karp jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem podania tej ryby. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso z charakterystyczną chrupiącą skórką bardzo ciężko ominąć podczas wigilijnej biesiady - jest zwyczajnie zbyt smaczne.

Obtoczenie ryby w mące należy przeprowadzić bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli dzwonki lub filety zbyt długo poleżą po obtoczeniu, panierka może odpaść podczas gotowania. Warto także pamiętać o wymoczeniu karpia w mleku, które wyciągnie z niego specyficzny aromat mułu odrzucający mnóstwo osób.

Przepis na chrupiącego karpia

Składniki:

  • 1 karp

  • mąka

  • cytryna

  • olej roślinny

  • sól

  • pieprz czarny

Zacznij od usunięcia organów wewnętrznych z ryby, uważając przy tym, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Po wylaniu się żółci, mięso nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Opłucz ją pod bieżącą wodą, zeskrob łuski, odetnij głowę i ogon. Następnie pokrój ją w równej wielkości dzwonki.

Na talerzu rozsyp mąkę. Każdy dzwonek dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obtocz je w mące, strzep jej nadmiar, delikatnie klepiąc dłonią i odłóż na talerz. Wyciągnij patelnie i rozgrzej ją na średnim ogniu.

Do naczynia wlej olej i gdy stanie się wystarczająco ciepły, wykładaj na niego obtoczone dzwonki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor, co chwilę potrząsając patelnią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Podawaj z ćwiartką cytryny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.

Usmażony karp

Źródło zdjęcia: canva/Saikiran Rao, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy