Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wyjaśniamy krok po kroku
Sezon na kurki trwa w najlepsze, kupimy je w każdym warzywniaku, w sklepach i na targowiskach. Kurki, mimo, że należą do jednych z najsmaczniejszych grzybów, czasem mogą stać się gorzkie. Mamy na to jednak skuteczny sposób. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?
Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest jajecznica z kurkami, nie ma lepszego śniadania. Kurki, mimo, że proste w przygotowaniu, mają tendencję do gorzknienia. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?
Wiele osób wyrzuca grzyby, które podczas obróbki termicznej straciły smak i stały się tak gorzkie, że aż niejadalne. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składników, dzięki którym goryczka bardzo szybko zniknie.
Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Przede wszystkim smażmy świeże grzyby. Mrożone kurki zawsze będą miały nieprzyjemny smak. Aby pozbyć się goryczki z kurek, zastosujmy trik z mlekiem. Mlekiem zalewa się również wątróbkę, która tez traci gorzkawy posmak.
Jak uratować gorzkie kurki? Będą smaczne i bardzo aromatyczne
Jeśli kurki zrobiły się gorzkie, przesmaż je na maśle z dodatkiem posiekanej cebulki. Grzyby dopraw również cukrem, słodką papryką i szczyptą tymianku.
Do całego sosu możemy dodać dodatkową porcję kwaśnej śmietany i oprószyć danie natką pietruszki. Te składniki szybko i skutecznie pozbędą się niepożądanej goryczki.
Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?
Kurki po umyciu i oczyszczeniu przełóżmy do szklanek miski i zalejmy mlekiem, następnie odstawmy na 15 minut. Mleko zapobiega gorzknieniu grzybów podczas smażenia.
Kurki są najsmaczniejsze, kiedy są świeże. Jeśli chcemy je zamrozić, zjedzmy je w ciągu dwóch miesięcy. Im kurki dłużej są mrożone, tym są bardziej gorzkie.
Z kurek możemy przygotować wyśmienite śniadanie, czyli jajecznicę z kurkami. Na obiad natomiast ugotujmy makaron i podajmy go z sosem kurkowym , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak