Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 13:47

Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak

Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak
canva/alely

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowym i innych dań. Kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przesmażymy ją z kminkiem i dodamy kilka prostych dodatków.

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, warto więc przygotować z niej bigos, surówki, kapuśniak i wiele innych, wyśmienitych dań. Jedną z moich ulubionych potraw jest młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kapusta jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.

Młoda kapusta z koperkiem doprawiona jest również liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem. Wyraźnego smaku nadaje jej również ocet i cukier. Kminek jest niezbędny w kapuście zasmażanej- nie tylko podkręca smak, ale i sprawia, że danie nie jest już ciężkostrawne i ciężkie.

Młodą kapustę z koperkiem przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Kapusta będzie idealnie miękka i smaczna. Do kapusty zasmażanej dodaj również kiełbasę, najlepiej swojską. Kapusta z dodatkiem zasmażki i innych składników dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą, nie ma lepszego dodatku do obiadu

Składniki:

  • główka młodej kapusty

  • pół pęczka koperku

  • mała kiełbasa

  • cebula

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka octu

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła

  • łyżka mąki pszennej

Jak zrobić najsmaczniejszą, młodą kapustę z koperkiem?

Poszatkuj drobno kapustę, pokrój kiełbasę, posiekaj cebulę. Na większej patelni podsmaż na łyżce masła kiełbasę, następnie dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i smaż, aż cebula się zeszkli.

Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę, wsyp kminek, wymieszaj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Na osobnej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż chwilę. Zasmażkę dodaj do ugotowanej kapusty, dopraw ją cukrem, octem, solą i pieprzem.

Kapustę oprósz posiekanym koperkiem i podaj. Kapusta będzie doskonałym dodatkiem do kotletów schabowych i mielonych, a także innych potraw, smacznego.

Z młodej kapusty przygotujesz również wyśmienity kapuśniak. Zupa jest pełna smaku i bardzo aromatyczna, będzie smakować każdemu.

Młoda kapusta
canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: