Smakosze.pl
Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek

canva/Slatan

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek

27 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wątróbka jest bardzo wyraźnym i smacznym mięsem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić klasyczną wątróbkę z cebulką, czy z innymi dodatkami, np. malinami, musimy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym mięso będzie idealne. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka?

Wątróbka to jeden z lepszych podrobów, jest soczysta i miękka. Niestety wystarczy jeden błąd, a mięso będzie twarde jak podeszwa buta. Wątróbka jest gorzkim mięsem, jednak gorycz również możemy zredukować. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Poznaj kilka cennych wskazówek.

Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak

Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak

CZYTAJ DALEJ

Moją ulubioną wersją jest wątróbka z cebulką, jabłkiem i suszonym majerankiem. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Na początku czyszczę ją, moczę w mleku i smażę na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni smażę cebulkę z pokrojonym w plasterki jabłkiem i solidną szczyptą majeranku.

Wątróbka z jabłkiem, cebulką i majerankiem jest idealna na obiad, wtedy podaję ją z ziemniakami, lub na kolację z kromką świeżego pieczywa. Wątróbkę możesz również przygotować z innymi dodatkami, np. śliwkami lub malinami.

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka?

Nigdy nie sól wątróbki przed smażeniem, w przeciwnym wypadku będzie twarda i gumowata. Do wątróbki dodajemy sól pod sam koniec smażenia, wtedy będzie idealnie miękka i soczysta.

Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 4- 5 minut na stronę. Nigdy nie nakłuwaj mięsa podczas smażenia, ponieważ wątróbka lubi pryskać. Mięso obracaj przy pomocy szczypiec lub łopatek kuchennych.

Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Będzie soczysta i smaczna, a nieprzyjemna gorycz zredukowana

Wątróbkę dokładnie umyj i oczyść. Jeśli na mięsie zauważysz mały, ciemny pęcherzyk, odkrój go w taki sposób, aby go nie przekłuć, w przeciwnym wypadku wątróbka będzie tak gorzka, że aż niejadalna.

Wątróbkę włóż do miski i zalej mlekiem, odstaw na 15 minut, następnie dokładnie osusz i obtocz w mące- tak przygotowana wątróbka jest gotowa do dalszej obróbki. Moczenie w mleku sprawia, że wątróbka traci część goryczki i jest przyjemna w smaku.

Sprawdź również, jak rozmrozić rybę, aby była pełna smaku. Gotujesz rosół na obiad? W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto dodać kapustę do rosołu.

Wątróbka z cebulą

canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >