Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 14:44

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek
canva/Slatan

Wątróbka jest bardzo wyraźnym i smacznym mięsem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić klasyczną wątróbkę z cebulką, czy z innymi dodatkami, np. malinami, musimy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym mięso będzie idealne. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka?

Wątróbka to jeden z lepszych podrobów, jest soczysta i miękka. Niestety wystarczy jeden błąd, a mięso będzie twarde jak podeszwa buta. Wątróbka jest gorzkim mięsem, jednak gorycz również możemy zredukować. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Poznaj kilka cennych wskazówek.

Moją ulubioną wersją jest wątróbka z cebulką, jabłkiem i suszonym majerankiem. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Na początku czyszczę ją, moczę w mleku i smażę na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni smażę cebulkę z pokrojonym w plasterki jabłkiem i solidną szczyptą majeranku.

Wątróbka z jabłkiem, cebulką i majerankiem jest idealna na obiad, wtedy podaję ją z ziemniakami, lub na kolację z kromką świeżego pieczywa. Wątróbkę możesz również przygotować z innymi dodatkami, np. śliwkami lub malinami.

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka?

Nigdy nie sól wątróbki przed smażeniem, w przeciwnym wypadku będzie twarda i gumowata. Do wątróbki dodajemy sól pod sam koniec smażenia, wtedy będzie idealnie miękka i soczysta.

Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 4- 5 minut na stronę. Nigdy nie nakłuwaj mięsa podczas smażenia, ponieważ wątróbka lubi pryskać. Mięso obracaj przy pomocy szczypiec lub łopatek kuchennych.

Jak przygotować wątróbkę do smażenia? Będzie soczysta i smaczna, a nieprzyjemna gorycz zredukowana

Wątróbkę dokładnie umyj i oczyść. Jeśli na mięsie zauważysz mały, ciemny pęcherzyk, odkrój go w taki sposób, aby go nie przekłuć, w przeciwnym wypadku wątróbka będzie tak gorzka, że aż niejadalna.

Wątróbkę włóż do miski i zalej mlekiem, odstaw na 15 minut, następnie dokładnie osusz i obtocz w mące- tak przygotowana wątróbka jest gotowa do dalszej obróbki. Moczenie w mleku sprawia, że wątróbka traci część goryczki i jest przyjemna w smaku.

Sprawdź również, jak rozmrozić rybę, aby była pełna smaku. Gotujesz rosół na obiad? W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto dodać kapustę do rosołu.

Wątróbka z cebulą
canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: