Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 15:40

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
canva/arfo

Pomysł na pyszną, kolorową, pożywną sałatkę? Przygotuj kultową sałatkę jarzynową w niecodziennej, letniej odsłonie. Do sałatki dodaj fasolkę szparagową, majonez natomiast zamień na lekki, kremowy i gęsty jogurt grecki, każdy będzie prosił o przepis.

Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Była hitem PRL-u i do tej pory trzyma wysoką pozycję w rankingu ulubionych sałatek Polaków. Klasyczną sałatkę jarzynową przygotowujemy zwykle na święta i większe uroczystości, sałatka jarzynowa inaczej sprawdzi się idealnie na kolację w upalny dzień.

Sałatka jarzynowa inaczej to letnia wersja kultowej potrawy z dodatkiem fasolki szparagowej i jogurtu greckiego. Sałatka z dodatkiem sezonowych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw i lekkiego zamiennika majonezu dosłownie rozpływa się w ustach.

Sałatka jarzynowa inaczej to nie tylko pomysł na pyszną kolację. Sałatka będzie idealna na lunch do pracy i drugie śniadanie. Możemy podać ją również jako dodatek do zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, każdy będzie zachwycony jej wyjątkowym smakiem.

Przepis na sałatkę jarzynową inaczej. Letnia wersja sałatki z fasolką i jogurtem greckim oczaruje każdego

Składniki:

  • 3 duże jajka

  • 3 mniejsze, młode ziemniaki

  • pół selera

  • 100 g fasolki szparagowej

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • pół puszki kukurydzy

  • 2- 3 ogórki kiszone

  • jogurt grecki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę jarzynową z fasolką szparagową i jogurtem greckim?

Ziemniaki wyszoruj, włóż do garnka, dodaj umytą marchew, seler, korzeń pietruszki, następnie wlej wodę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Osobno ugotuj jajka na twardo.

Fasolkę umyj, oderwij końcówki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por, pokrój w kostkę ogórki, kukurydzę odsącz z zalewy. Do większej miski dodaj wszystkie pokrojone i przygotowane warzywa.

Do warzyw dodaj jogurt grecki, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego. Przygotuj również kultową sałatkę z kurczaka i mango. Doskonałą propozycją obiadową w upalne dni jest chłodnik z ogórka i botwinki, rodzina będzie zachwycona.

Sałatka jarzynowa z fasolką
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: