Smakosze.pl Porady Jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Mamy kilka praktycznych wskazówek
canva/Langan

Jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Mamy kilka praktycznych wskazówek

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu. Mamy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym szybko uporasz się nielubianym problemem. Możesz na przykład na patelnię obok smażonej ryby położyć plasterki cytryny, które wchłoną niemiłą woń. Poznajcie też inne sprawdzone triki.

Ryby mogą mieć mniej lub bardziej wyrazisty zapach. Zależy to od ich gatunku, wody, z której pochodzą i świeżości. Świeże ryby pachną dość łagodnie, im ryba jest dłużej przechowywana, tym jej zapach robi się wyraźniejszy.

Ryby są smaczne i zdrowe. Nie przepadamy jednak za ich przyrządzaniem, bo zwykle towarzyszy temu nieprzyjemny zapach. Zwłaszcza jeśli rybę smażymy, bo wysoka temperatura intensyfikuje aromat. Niemiła woń potrafi wtedy wypełnić cały dom i utrzymywać się w nim przez kilka godzin. Jak temu zapobiec?

Jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu?

Skutecznym sposobem ograniczenia nieprzyjemnej, rybiej woni w czasie smażenia, jest położenie na patelni obok ryby plasterków cytryny. Do tłuszczu, w którym smaży się ryba można też dodać kilka kropel soku z cytryny. Cytryna zneutralizuje wytwarzany zapach swoim aromatem.

Na patelni obok smażonej ryby można też położyć plastry surowego ziemniaka. Zawarta w nim skrobia ma zdolność pochłaniania obcych zapachów.

Jak przyrządzić rybę, by miała przyjemniejszy zapach?

Sprawioną, opłukaną i osuszoną rybę warto skropić sokiem z cytryny. Potem trzeba włożyć ją na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ryba będzie miała orzeźwiający aromat i nie wydzieli tyle woni w czasie przyrządzania.

Dobrym sposobem na ograniczenie nieprzyjemnego zapachu ryby, jest jej namoczenie w mleku. Mleko ma zdolność neutralizowania obcych zapachów, dodaje też aksamitnego smaku.

Rybę można też oprószyć aromatycznymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem, estragonem albo obłożyć rozdrobnionymi warzywami, np. pietruszką, cebulą, porem, czosnkiem. Ryba powinna poleżeć w tych składnikach co najmniej godzinę przed przyrządzaniem.

W naszym portalu znajdziesz też porady, jak smażyć rybę, by była soczysta . Zdradzimy też przepis na kulebiak z rybą i pieczarkami .

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/ugarmete

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: artkulinaria, beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy