Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Kulebiak wywodzi się z kuchni rosyjskiej, jednak dobrze przyjął się też na naszych stołach. Z powodzeniem możesz go zaserwować na wielkanocnym obiedzie. Będzie przyjemną odmianą dla tradycyjnych, polskich potraw. Zobacz, jak przygotować pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami.
Kulebiak to ciasto z pysznym nadzieniem. Ciasto może być drożdżowe, półkruche lub w szybkiej wersji francuskie. Farsz do wielkanocnego kulebiaka możesz zrobić z kapusty i grzybów, z gotowanych jaj czy ryby. My polecamy właśnie tę ostatnią, pożywną wersję. Ryba doskonale smakuje w połączeniu ze szpinakiem i jajkiem, jednak zrobimy wersję bardziej klasyczną z grzybami.
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
70-60 dag dość szerokiego fileta rybnego, np. z łososia, dorsza
sok z cytryny
2 łyżki oleju
50 dag pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie kulebiaka
Filet rybny oczyść z ości, opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na oleju, wystudź.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje płyn.
Ugotowane jajka obierz, grubo posiekaj, dodaj do pieczarek razem z posiekaną natką. Farsz wymieszaj z jednym jajkiem i jednym białkiem (żółtko zostaw do posmarowania). Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto przekrój na połowę, tworząc dwa prostokąty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej dolny płat ciasta.
Na środku ciasta wyłóż trochę farszu, lekko go rozsmaruj. Połóż na nim obsmażoną rybę, przykryj pozostałym farszem.
Rybę z farszem nakryj drugim prostokątem ciasta. Brzegi posmaruj żółtkiem, zawiń ozdobnie. Wierzch kulebiaka posmaruj żółtkiem.
Kulebiak piecz ok. 10 minut w 210 st. C, a potem obniż temperaturę do 200 st. C i piecz go jeszcze ok. 25 minut.
Z naszej strony dowiesz się też, jak przygotować szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Sprawdź też, jak zrobić rybę w galarecie.
Źródło: canva/rep0rter
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram