Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
![kartacze](https://images.iberion.media/images/1920/1_HM_3_Ynzfl4_N1_Td_GEWXF_Tt_E_Projekt_bez_tytulu_2022_04_19_T121531_337_d4685263e0.jpg)
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Zgadza się, są nim obłędne kartacze. Jednak tym razem nie z mięsem, a z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Są o niebo lepsze od tradycyjnych, więc z pewnością błyskawicznie znikną z talerzy. Dwoma nasyci się nawet dorosły.
Kartacze to specjał dobrze znany w północno-wschodniej Polsce, ale lubiany przez wszystkich. Wygląda jak duża, owalna pyza. Szarawy kolor ciasta jest wynikiem tego, że robi się je z połączenia ziemniaków surowych i ugotowanych. Zwykle kartacze nadziewa się mielonym mięsem, ale można też twarogiem, kapustą, grzybami czy ich połączeniem.
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
5 dag suszonych grzybów leśnych
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
2,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
Przygotowanie kartaczy
Na farsz grzyby suszone opłucz, zalej letnią wodą, odstaw do namoczenia. Dokładnie je odciśnij, drobno posiekaj. Kapustę posiekaj, zalej wodą. Dodaj posiekane grzyby, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny, odcedź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kapustę, przesmaż, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz. 1 kg ziemniaków ugotuj, odcedź, osusz, przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je na sicie wyłożonym gazą, pozostaw zawieszone nad miską na 10 minut.
Połącz ziemniaki surowe i ugotowane. Ostrożnie zlej płyn znad osadu, a skrobię dodaj do ziemniaków razem z mąką pszenną i jajkiem. Dodaj trochę soli i pieprzu, zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj na dłoni placek, nałóż na niego trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kartacze.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej część kartaczy i gotuj ok. 10 minut, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Kartacze wyjmij z wody łyżką cedzakową. Podawaj okraszone cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kartacze z mięsnym farszem, a także na pyzy z serowym nadzieniem.
![canva/ksushachmeister](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2xnPrXsWMO9f1qZSHx6Ky8/31defd73686610ffa1b04f0b16faaefb/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-19T124402.293.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu
Obiad za grosze zrobisz z kilku podstawowych składników. 15 minut i gotowe
Źródło: przyslijprzepis
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)