Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.04.2022 10:21

Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych

kartacze
canva/NejauPhoto

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Zgadza się, są nim obłędne kartacze. Jednak tym razem nie z mięsem, a z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Są o niebo lepsze od tradycyjnych, więc z pewnością błyskawicznie znikną z talerzy. Dwoma nasyci się nawet dorosły.

Kartacze to specjał dobrze znany w północno-wschodniej Polsce, ale lubiany przez wszystkich. Wygląda jak duża, owalna pyza. Szarawy kolor ciasta jest wynikiem tego, że robi się je z połączenia ziemniaków surowych i ugotowanych. Zwykle kartacze nadziewa się mielonym mięsem, ale można też twarogiem, kapustą, grzybami czy ich połączeniem.

Obłędne kartacze z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

  • 5 dag suszonych grzybów leśnych

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2,5 kg ziemniaków

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

Przygotowanie kartaczy

Na farsz grzyby suszone opłucz, zalej letnią wodą, odstaw do namoczenia. Dokładnie je odciśnij, drobno posiekaj. Kapustę posiekaj, zalej wodą. Dodaj posiekane grzyby, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny, odcedź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kapustę, przesmaż, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, opłucz. 1 kg ziemniaków ugotuj, odcedź, osusz, przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je na sicie wyłożonym gazą, pozostaw zawieszone nad miską na 10 minut.

Połącz ziemniaki surowe i ugotowane. Ostrożnie zlej płyn znad osadu, a skrobię dodaj do ziemniaków razem z mąką pszenną i jajkiem. Dodaj trochę soli i pieprzu, zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj na dłoni placek, nałóż na niego trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kartacze.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej część kartaczy i gotuj ok. 10 minut, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Kartacze wyjmij z wody łyżką cedzakową. Podawaj okraszone cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kartacze z mięsnym farszem, a także na pyzy z serowym nadzieniem.

canva/ksushachmeister
canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis