Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę

Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę

Gołąbki z niecodziennym nadzieniem
canva/oksix

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam bogatą, mięsno-grzybową kompozycję z dodatkiem kaszy gryczanej. Zawinięty w pyszną kapustę włoską farsz będzie idealnie pasował do pysznego sosu pomidorowego. Koniecznie spróbujcie. Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie.

Gołąbki najczęściej przyrządza się z ryżem i mięsem, choć tradycyjnie było to danie jarskie. Tym razem proponujemy wam przygotowanie aromatycznego bogatego w smaki nadzienia z suszonych grzybów, kaszy gryczanej i mielonej wieprzowiny. Przyprawione ziołami składniki doskonale pasują do włoskiej kapusty i delikatnego pomidorowego sosu.

Przepis na gołąbki z grzybami, kaszą gryczaną i mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 kapusta włoska

  • 25 g suszonych grzybów

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 1 średnia cebula

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 300 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

Przyprawy:

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie farszu:

Wieczorem, w przeddzień przyrządzania gołąbków namaczamy grzyby. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy je około pół godziny pod przykryciem. Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy ją szklanką wody i solimy.

Garnek przykrywamy i gotujemy ziarno przez kwadrans. Następnie odparowujemy pozostały w naczyniu płyn i studzimy kaszę. Grzyby odcedzamy, rozdrabniamy je wraz z cebulą w malakserze. Masę łączymy z mięsem mielonym i kaszą. Doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy dłonią. Formujemy podłużne kotlety.

Przygotowanie gołąbków:

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Warzywo wyjmujemy z wody i oddzielamy liście. Zawijamy w nie mięso. Na dnie szerokiego garnka układamy trochę niewykorzystanej kapusty i układamy na niej przygotowane gołąbki.

W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie zalewamy nim gołąbki. Całość gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ostrożnie mieszamy.

Mąkę wsypujemy do miski, a następnie starannie rozrabiamy ją z odrobiną płynu z garnka. Łączymy go z gołąbkami. Zagotowujemy i doprawiamy suszonymi zioła oraz papryką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Nikt nie oprze się aromatycznym gołąbkom
Nikt nie oprze się aromatycznym gołąbkom

Źródło zdjęcia; canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku