Smakosze.pl Porady Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego
canva/ Lesyy

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego

6 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Koniec z tradycyjnym parzeniem kapusty na gołąbki. Przygotuj liście w mikrofalówce, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Poznaj prosty sposób na idealnie miękkie liście, które zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Gołąbki zawijane z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd zaczęłam przygotowywać kapustę w mikrofalówce, cały proces robienia obiadu stał się dużo szybszy, a same liście bardziej chrupiące, jędrne i zdrowsze.

Ze względu na to, że proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody, zwróć szczególną uwagę na samo warzywo- liście muszą być zdrowe, a kapusta młoda. Po sparzeniu starej kapusty liście nie będą tak sprężyste i miękkie.

Farsz na gołąbki przygotujesz z wielu składników, nie tylko z mięsa i ryżu. Szczególnie polecam również gołąbki z kaszą i grzybami , a także wegetariańskie gołąbki z białą fasolą . Dania są proste, szybkie i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?

Z kapusty pozbądź się pierwszych, najtwardszych części, następnie całą główkę włóż do mikrofalówki. Urządzenie nastaw na dużą moc, kapusta będzie sparzona po 10 minutach.

Przygotowywanie kapusty w mikrofalówce ma wiele zalet. Liście przede wszystkim są miękkie, chrupiące i nie wymagają suszenia , jak podczas tradycyjnego parzenia, co znacznie przyspiesza cały proces robienia gołąbków.

Dodatkowym plusem przygotowywania warzywa w urządzeniu jest fakt, że kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Podczas parzenia liści w tradycyjny sposób zostaje sam smak, a wszystkie witaminy są neutralizowane.

Przygotowywanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.wp.pl, rodzice.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy