Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.
Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.
Bajecznie pyszne ukraińskie gołąbki z niecodziennym farszem
Na Ukrainie znane są gołąbki z farszem z ziemniaków i mielonego mięsa. Ziemniaki dodaje się surowe, uprzednio starte. W połączeniu z mięsem zamieniają się one soczysty farsz, który po zapieczeniu w liściach kapusty zachwyca smakiem.
Składniki:
1 główka białej kapusty
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
olej
2 ząbki czosnku
50 dag ziemniaków
20 dag mielonej wieprzowiny
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1 łyżka majeranku
mielona kolendra
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
1 szklanka bulionu
Jak przygotować gołąbki po ukraińsku?
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wykrój głąb. Włóż ją do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij kapustę z wrzątku, przestudź ją i zdejmij wierzchnie, elastyczne liście. Twardą główkę ponownie włóż do wrzątku, by zmiękczyć pozostałe liście.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i boczek przesmaż na patelni z łyżką oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku.
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach, umieść je na sicie. Odcedź je z nadmiaru soku. Do ziemniaków dodaj mielone mięso oraz boczek podsmażony z cebulą.
Do farszu dodaj też startą lub drobno posiekaną marchewkę, a także jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Przygotowany farsz kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Obsmaż je na oleju, ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Przykryj liśćmi kapusty.
Gołąbki podlej bulionem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj je np. z sosem grzybowym.
Po więcej inspiracji na gołąbki z kapusty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na gołąbki z fasolą, a także na gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną.
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: panim-kuchniasmakowita