Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.
Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.
Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.
Gołąbki z fasolą
Składniki na 7 sztuk:
puszka fasoli białej
7 ugotowanych liści kapusty włoskiej
cebula
2 woreczki ryżu
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
tymianek suszony
łyżka masła
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić gołąbki z fasolą?
Liście kapusty włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 7- 9 minut, odcedź. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj do ryżu, wymieszaj.
Fasolę odsącz z zalewy i również dodaj do pozostałych składników, następnie całość przełóż na patelnię i podsmaż chwilę z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Na każdy liść kapusty wyłóż część farszu i zawiń. Gołąbki poukładaj na patelni i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, podaj z sosem pomidorowym i chlebem lub ziemniakami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ yulka3ice
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego jabłka w sklepie są błyszczące? Odpowiedź odbiera apetyt
4 sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem
Źródło: tanie-gotowanie.pl