Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.05.2022 10:35

Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca

Gołąbki z fasolą
canva/-lvinst-

Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.

Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.

Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.

Gołąbki z fasolą

Składniki na 7 sztuk:

  • puszka fasoli białej

  • 7 ugotowanych liści kapusty włoskiej

  • cebula

  • 2 woreczki ryżu

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • tymianek suszony

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić gołąbki z fasolą?

Liście kapusty włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 7- 9 minut, odcedź. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj do ryżu, wymieszaj.

Fasolę odsącz z zalewy i również dodaj do pozostałych składników, następnie całość przełóż na patelnię i podsmaż chwilę z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Na każdy liść kapusty wyłóż część farszu i zawiń. Gołąbki poukładaj na patelni i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, podaj z sosem pomidorowym i chlebem lub ziemniakami, smacznego.

Biała fasola

Źródło zdjęcia: canva/ yulka3ice

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tanie-gotowanie.pl