Smakosze.pl
Gołąbki z fasolą

canva/-lvinst-

Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca

4 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.

Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.

Soczyste kotlety z kurczaka

Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.

Gołąbki z fasolą

Składniki na 7 sztuk:

  • puszka fasoli białej

  • 7 ugotowanych liści kapusty włoskiej

  • cebula

  • 2 woreczki ryżu

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • tymianek suszony

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić gołąbki z fasolą?

Liście kapusty włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 7- 9 minut, odcedź. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj do ryżu, wymieszaj.

Fasolę odsącz z zalewy i również dodaj do pozostałych składników, następnie całość przełóż na patelnię i podsmaż chwilę z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Na każdy liść kapusty wyłóż część farszu i zawiń. Gołąbki poukładaj na patelni i smaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, podaj z sosem pomidorowym i chlebem lub ziemniakami, smacznego.

Biała fasola

Źródło zdjęcia: canva/ yulka3ice

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tanie-gotowanie.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >