Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Daktyle są wyśmienitymi owocami, po które warto sięgać. Ten rarytas nierzadko kupić można w opakowaniu z patyczkiem, który zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ma on za zadanie pomóc nam w konsumpcji produktu. Wyjaśniamy w jaki sposób.
Daktyle mogą stanowić pyszną słodką przekąskę. Są przy tym niezwykle zdrowe, choć wcale nie tak lekkie. Więcej o zaletach ich spożywania wspominaliśmy już wcześniej. Dziś wyjaśnimy, dlaczego do paczek z tym smakołykiem trafia długi drewniany lub plastikowy patyczek o nietypowym kształcie.
Patyczek pomoże nam w zjedzeniu daktyli
Daktyle doskonale sprawdzają się zarówno jako przekąska między posiłkami, jak i dodatek do porannej owsianki. Słodki suszony owoc potrafi jednak skleić dłonie. Okazuje się jednak, że producenci smakołyku przewidzieli rozwiązanie pozwalające uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji jego konsumpcji.
Umieszczany wraz z owocami patyczek ma za zadanie pomóc nam spożyć je bez brudzenia sobie rąk. Używając go niczym widelczyka, możemy więc jednocześnie raczyć się ulubioną przekąską bez obaw, że przeniesiemy do ust bakterie z dłoni czy lepki syrop z owocu na ubranie.
Patyczek do daktyli ma osobliwy kształt
Pakowane wraz z suszonymi owocami drewniane akcesorium nie przypomina znanych nam doskonale patyczków do szaszłyków. Jego kształt nie jest też podobny do klasycznego widelca. Skąd wynikają te modyfikacje?
Dodawany do produktu przyrząd imitować ma gałązki, na których daktyle występują w naturze. W ten sposób producenci chcą nam zapewnić doświadczenie podobne jedzeniu owocu z drzewa.
Jedzenie daktyli przy pomocy dołączonego do opakowania sprzętu w niczym tak naprawdę nie różni się od spożycia go przy pomocy własnego widelca. Można zatem uznać, że jest to po prostu element mający podnieść ich atrakcyjność.
Źródło zdjęcia: canva/enzodebernardo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: newsy.gotujmy, gotowanie.onet