Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości
Czy wiecie, jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Dokładne obejrzenie skorupki wystarczy. Chropowata i matowa powierzchnia otoczki świadczyć będzie o dobrym stanie produktu. To jeden z kilku testów, jakim poddać możemy jajo, by upewnić się, że jego zjedzenie będzie bezpieczne.
Jajka często trafiają na nasze śniadaniowe talerze. Aby zjedzenie sadzonego czy jajecznicy nie skończyło się źle, warto zadbać o świeżość składników. Dobrą praktyką jest kupowanie mniejszych ilości produktów, by uniknąć ich zepsucia. Jak jednak zorientować się, czy do niego nie doszło? Podpowiadamy.
Wiemy, jak sprawdzić, czy jajka są świeże
Jak już wspomnieliśmy, produkt, który bezpiecznie można sięgać, będzie miał skorupkę pełną nierówności i pozbawioną blasku. Gładkość i połysk powinny nas zaalarmować — takie jajko jest już zepsute.
Uważać należy też na sztuki, w których otoczka została naruszona. Jeśli nie zorientowaliśmy się o tym przy zakupie, warto zrezygnować ze spożywania takiego jajka. Aby się upewnić, czy to dobry krok, warto rozbić jajo i zobaczyć jak się zachowa. Jeśli rozpłynie się, a żółtko i białko nie będą do siebie ściśle przylegać, należy je wyrzucić.
Test szklanki pomoże sprawdzić świeżość
Jajka, które już leżą w lodówce przetestować można na jeszcze jeden sposób. Włożenie ich do szklanki z wodą jest dobrze znanym sposobem rozstrzygnięcie, czy można jeszcze je zjeść. Jeżeli zanurzony produkt po chwili zacznie pływać po powierzchni, należy go wyrzucić.
Gdy nasze jajko po opadnięciu na dno leży płasko na bokach, mamy do czynienia z bardzo świeżą sztuką. Egzemplarze, które na dnie stoją, lub jakkolwiek w całości nie stykają się z dnem, najprawdopodobniej można jeszcze zjeść, ale należy mieć świadomość, że mają już kilka tygodni.
Po ugotowaniu warto jeszcze dodatkowo im się przyjrzeć. Dodatkową wskazówką na temat świeżości będzie położenie żółtka. Przylegające do skorupki świadczy o tym, że jajo spędziło już trochę czasu w lodówce i do najświeższych nie należy.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania z jajek. Polecamy znakomitą jajecznicę z boczniakami . Być może także skusi was prosty patent na jajko w koszulce — jest idealne do tostów, a nie użyjemy octu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna
-
Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama