Smakosze.pl

canva/arfo

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia.

Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.

Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.

Aromatyczna zupa ogórkowa według przepisu babci Jadzi

Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka, ewentualnie szyja lub mała, indycza porcja rosołowa

  • 6 ogórków kiszonych

  • pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na indyku?

Mięso przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę. Wlej ok. 2 l zimnej wody i gotuj na małym ogniu, aż powstają szumowiny. Usuń je, dodaj trochę soli i pieprzu. Zupę gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Zetrzyj na tarce ogórki kiszone, dodaj je do zupy razem z wodą po ogórkach. Zupę gotuj jeszcze kilka minut. Następnie zabiel ją śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Ugotuj również aromatyczny krupnik według przepisu Ewy Wachowicz . Został Ci rosół po wczorajszym obiedzie? Ugotuj szybką zupę pomidorową , wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.

zupa ogórkowa
canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >