Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2022 20:59

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i pyszna
canva/arfo

Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia.

Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.

Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.

Aromatyczna zupa ogórkowa według przepisu babci Jadzi

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka, ewentualnie szyja lub mała, indycza porcja rosołowa

  • 6 ogórków kiszonych

  • pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 3 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na indyku?

Mięso przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę. Wlej ok. 2 l zimnej wody i gotuj na małym ogniu, aż powstają szumowiny. Usuń je, dodaj trochę soli i pieprzu. Zupę gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Zetrzyj na tarce ogórki kiszone, dodaj je do zupy razem z wodą po ogórkach. Zupę gotuj jeszcze kilka minut. Następnie zabiel ją śmietaną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Ugotuj również aromatyczny krupnik według przepisu Ewy Wachowicz. Został Ci rosół po wczorajszym obiedzie? Ugotuj szybką zupę pomidorową, wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.

zupa ogórkowa
canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: