Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji
Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu.
Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki.
Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?
Jak zrobić jajecznicę z boczniakami?
Składniki:
2-3 boczniaki
2 łyżeczki masła
3 jajka
ostra mielona papryka
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie jajecznicy
Boczniaki opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w paski, podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem.
Gdy grzyby lekko się zrumienią i będą miękkie, na patelnię wybij jajka. Całość delikatnie zamieszaj, oprósz papryką, solą i pieprzem.
Jajecznicę smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
Do jajecznicy najlepiej użyć młodych boczniaków. Są delikatniejsze, bo nie mają łykowatych przerostów.
Smak tej jajecznicy można wzmocnić, dodając do niej pokrojony pomidor.
Po więcej pomysłów na jajecznicę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z kaszanką, a także na puszystą jajecznicę na mleku.
Źródło zdjęcia: canva/metalhorse Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakizpolski