Smakosze.pl Porady Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały? Koniecznie pamiętaj o 2 zasadach
canva/Langan

Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały? Koniecznie pamiętaj o 2 zasadach

22 października 2022

Suszenie grzybów jest jednym z popularniejszych sposobów ich przechowywania. Dwie czynności dzielą nas od właściwego przygotowania skarbów lasu. Unikając mycia i nie zapominając o odpowiednim pokrojeniu, uzyskamy najlepsze efekty.

Suszenie grzybów pozwala na wykorzystanie ich w potrawach długo po zbiorach. Aby z powodzeniem je przeprowadzić, trzeba jednak dopilnować kilka szczegółów. W przeciwnym wypadku produkt pokryje się pleśnią i będzie nadawał się jedynie do wyrzucenia.

Jak powinno przebiegać suszenie grzybów? Kluczowe są dwie czynności

Grzyby są pełne wody. Podczas mycia potrafią dodatkowo nią nasiąknąć. Jeśli chcemy je zasuszyć, powinniśmy wystrzegać się sytuacji, w których woda będzie obecna w ich otoczeniu, czyli np. płukania czy namaczania.

Warto też zadbać o to, by woda z wnętrza miała łatwe ujście. Dobrym pomysłem zatem będzie pokrojenie skarbów lasu. Plastry nie mogą jednak być zbyt cienkie. Najlepiej sprawdzą się takie o grubość 4-5 mm.

Jak przeprowadzić suszenie grzybów? Jest kilka możliwości

Gdy już mamy rozdrobnione i czyste grzyby, wystarczy tylko ułożyć je na papierze lub nawlec na nitkę i pozostawić w ciepłym miejscu. Pamiętajmy, by od czasu do czasu obracać kawałki, jeśli leża na płasko.

Można je także umieścić na płaskiej blasze w piekarniku. 4-5 godzin spędzone w temperaturze 50 stopni Celsjusza powinno wystarczyć . W tym przypadku przekładnie też będzie konieczne.

Co jeszcze jest istotne przy suszeniu grzybów?

Po wysuszeniu dobrze jest ostudzić grzyby i przenieść je do czystego oraz szczelnego słoika lub woreczka strunowego. Przechowywane bez dostępu powietrza i wilgoci z pewnością nie stracą aromatu. Nie będą też narażone na zepsucie.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne przysmaki z dodatkiem suszonych grzybów. Bardzo smaczny będzie staropolski bigos . Polecamy również wyśmienite pierogi kurpiowskie z orzechami laskowymi.

Suszenie grzybów może być proste
canva/valeriopardi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy