Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.10.2022 09:36

Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie

Rosół z XIX wieku
Canva / Max2611; polona.pl

W roku 1889 w Polsce potrafiono uwarzyć wyśmienity esencjonalny bulion. Do przyrządzenia go wybierano zawsze produkty najwyższej jakości, szczególną wagę przykładając do wyboru mięsa. Przepis na rosół z 1889 roku wskazuje, że zawsze musiało być ono pierwszej świeżości, by wywar wychodził smaczny i klarowny. Czy ponad sto lat później trzymamy się tej fundamentalnej zasady?

Przepis na rosół z 1889 roku, poza wyśmienitą jakością mięsa zakładał także duży jego udział w wywarze. Na esencjonalny bulion zakładano nawet 5 kg świeżej wołowiny. Taka zupa potrafiła nasycić do 10 osób. Dziś postaramy się przybliżyć Wam przepis na rosół z 1889 roku dostosowany do współczesnych czasów.

Sprawdzony przepis na rosół z 1889 roku

Składniki:

  • 2 kg świeżej wołowiny z kością (np. szponder)

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 2-3 korzenie pietruszki

  • korzeń selera

  • 1 duży por

  • 1 cebula opalona nad kuchenką gazową

  • garść suszonych grzybów (uprzednio namoczonych)

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu

  • sól do smaku

Jak sporządzić wywar według przepisu na rosół z 1889 roku?

Gotowanie z przepisu na rosół z 1889 roku należy zacząć od przygotowania mięsa. W tym celu wołowinę oraz kurczaka opłucz pod kranem i włóż do dużego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu. Podczas gotowania usuwaj na bieżąco wytrącające się z mięsa szumowiny.

Kiedy szumowiny przestaną pojawiać się na powierzchni wywaru, dosyp do garnka łyżkę soli i dołóż pozostałe przyprawy. Następnie przepis na rosół z 1889 roku zakłada dodanie warzyw. Umytą marchew, pietruszkę, seler i por włóż do zupy. Na końcu dorzuć także namoczone grzyby.

Przepis na rosół z 1889 roku wymaga gotowania bulionu przez 3-4 godziny na wolnym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania włóż do garnka opaloną nad kuchenką cebulę. Dzięki niej rosół nabierze pięknego złocistego koloru.

Na kilka minut przed podaniem, zestaw garnek z ognia i pozwól, aby wywar się sklarował. W razie potrzeby usuń z powierzchni nadmiar tłuszczu. Przepis na rosół z 1889 roku poleca podanie zupy udekorowanej posiekaną natką pietruszki. Rosół możesz podawać jako danie lub w filiżankach w formie gorącego napoju. Esencjonalny rosół możesz ugotować na tym nietypowym mięsie. Przepis na tradycyjny wiejski rosół mamy od babci.

polona.pl
polona.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: