Smakosze.pl Porady Jak suszyć śliwki domowym sposobem?
canva/HandmadePictures

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

17 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem.

Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.

Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.

Jak ususzyć śliwki domowym sposobem?

Najpierw śliwki przebierz, by usunąć te ze śladami pleśni czy zgnilizny. Potem śliwki dokładnie umyj i osusz.

Śliwki zblanszuj, wkładając je na minutę do wrzątku. Potem wylej je na sito, przelej zimną wodą i dokładnie osącz.

Śliwki możesz suszyć z pestkami, jednak szybciej je wysuszysz, jeśli pestki usuniesz. Możesz tylko naciąć śliwki i wyjąć pestki lub każdą śliwkę przekroić na pół, przy okazji wyciągając pestkę.

Gdzie wysuszyć śliwki?

Do suszenia śliwek możesz wykorzystać suszarkę do żywności lub piekarnik. Śliwki można też suszyć na słońcu, ale o tej porze trudno liczyć na skuteczność tej metody.

Jeśli masz specjalną suszarkę do żywności, ułóż w niej połówki śliwek i nastaw suszarkę na temperaturę ok. 60 st. C. Susz je po 2-3 godziny przez 3-4 dni, aż staną się suche i mięsiste. Co jakiś czas przemieszaj je dłonią.

Do suszenia śliwek w piekarniku wykorzystaj kratkę. Pod spód podłuż jednak blachę, gdyby wyciekał z nich sok. Ustaw piekarnik na 60 st. C z włączonym termoobiegiem i susz śliwki blisko dobę, co jakiś czas je przemieszaj. Następnego dnia, dosusz śliwki jeszcze przez 1-2 godziny.

Innym sposobem suszenia śliwek w piekarniku jest suszenie ich przez kilka dni po 3-4 godziny. Wtedy optymalną temperaturą suszenia jest 50-55 st. C. Co jakiś czas owoce przemieszaj, by równomiernie się wysuszyły.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na śliwkowe przetwory. Sprawdź jak przygotować śliwki w occie , a także jak zrobić śliwkowe powidła .

suszenie śliwek
suszenie śliwek

Źródło zdjęcia: canva/majivecka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy