Prosty przepis na śliwki w occie
Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek.
Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór.
Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na śliwki w occie
Składniki:
2 kg twardych śliwek
ok. 40 dag cukru do octu
ok. 20 dag cukru do zasypania śliwek
ok. 1/2 l octu spirytusowego
łyżka goździków
kawałek kory cynamonu
Przygotowanie śliwek w occie
Śliwki umyj, osusz. Każdą natnij z jednej strony, usuń pestki. Wypestkowane śliwki umieść w garnku.
W drugim garnku zagotuj ocet, 40 dag cukru, goździki i cynamon. Gorącą zalewę wlej do garnka ze śliwkami, przykryj. Zamieszaj co kilka godzin.
Gdy minie doba śliwki odcedź z octu, przełóż do słoików, posyp pozostałym cukrem. Słoiki zakręć, odstaw.
Ocet zlej do butelek i przechowuj w ciemnym miejscu. Możesz nim doprawiać potrawy. Śliwki zaś będą doskonałym dodatkiem do mięs.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se