Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na śliwki w occie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.09.2021 02:00

Prosty przepis na śliwki w occie

śliwki w occie
canva/minadezhda

Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek.

Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór.

Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 2 kg twardych śliwek

  • ok. 40 dag cukru do octu

  • ok. 20 dag cukru do zasypania śliwek

  • ok. 1/2 l octu spirytusowego

  • łyżka goździków

  • kawałek kory cynamonu

Przygotowanie śliwek w occie

Śliwki umyj, osusz. Każdą natnij z jednej strony, usuń pestki. Wypestkowane śliwki umieść w garnku.

W drugim garnku zagotuj ocet, 40 dag cukru, goździki i cynamon. Gorącą zalewę wlej do garnka ze śliwkami, przykryj. Zamieszaj co kilka godzin.

Gdy minie doba śliwki odcedź z octu, przełóż do słoików, posyp pozostałym cukrem. Słoiki zakręć, odstaw.

Ocet zlej do butelek i przechowuj w ciemnym miejscu. Możesz nim doprawiać potrawy. Śliwki zaś będą doskonałym dodatkiem do mięs.

śliwki
śliwki

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram