Smakosze.pl Porady Jak szybko i tanio pozbyć się kamienia z czajnika?
canva/ -lvinst-, Getty Images

Jak szybko i tanio pozbyć się kamienia z czajnika?

26 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Na przestrzeni tygodni, wnętrze czajnika zaczyna pokrywać się mineralnym osadem, wytrącającym się z wody. Aby się go pozbyć, można wykorzystać proste, tanie i szybkie domowe metody. Jedna z nich polega na wsypaniu do czajnika kwasku cytrynowego i wygotowania go przez kilka minut we wrzątku.

Kamienny osad w czajniku sam w sobie nie jest niczym groźnym, jednak może negatywnie wpływać na smak kawy czy herbaty. Nikt nie lubi w końcu pić napojów z kawałkami minerałów.

Dlatego od czasu do czasu warto wyczyścić czajnik od środka. W sklepach dostępne są odkamieniacze chemiczne, jednak znacznie taniej i zdrowiej jest wykorzystać domowe sposoby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym

To jedna z najprostszych, najszybszych i najtańszych metod. Wystarczy wsypać opakowanie kwasku cytrynowego do czajnika, zalać je wodą i zagotować wodę.

Po 10 minutach gotowania odstaw czajnik na 3 godziny. Gdy czas minie, wylej zawartość urządzenia i przepłucz je dokładnie czystą wodą. Po kamieniu nie będzie żadnego śladu.

Ocet na kamień w czajniku

Kolejny sposób polega na wymieszaniu szklanki octu z dwoma szklankami wody i wlaniu roztworu do czajnika. Teraz należy jedynie zagotować całość i ponownie odstawić na 3 godziny.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

W tym przypadku ocet może pozostawić drażniący zapach, dlatego należy przegotować w czajniku wodę 3-4 razy, aby się go definitywnie pozbyć.

Soda oczyszczona na pomoc

Najskuteczniejszym środkiem odkamieniającym jest soda oczyszczona. Aby z niej skorzystać, wsyp dwie łyżki sody do czajnika, zalej go ciepłą wodą i odczekaj 20-30 minut.

Po wszystkim dokładnie wypłucz wnętrze czajnika i zagotuj w nim czystą wodę. Po takich zabiegach każdy czajnik będzie lśnił jak nowy.

Czajnik

Źródło: canva/nikkytok, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: neonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy