Smakosze.pl Porady Jak ugotować brukselkę bez goryczki?
canva/Pascal Faber

Jak ugotować brukselkę bez goryczki?

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Brukselka jest typowo zimowym warzywem. I choć właśnie teraz przypada jej szczyt sezonu, dość rzadko gości na naszych stołach. Jedną z przyczyn jest gorzkawy smak warzywa. A wiesz jak ugotować brukselkę bez goryczki? Tak naprawdę to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.

Kapusta brukselka wyróżnia się rozmiarem i wartością odżywczą. W porównaniu do innych kapust jest malutka, natomiast bije swoje siostry na głowę, jeśli chodzi o zawartość cennych składników. Jest bogata w sole mineralne i witaminy. A i konsystencję ma bardzo ciekawą. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej główki zjada się z przyjemnością.

Jak ugotować brukselkę bez goryczki?

Niektórzy uważają, że najprostszym sposobem na pozbawienie brukselki goryczki, jest jej zamrożenie. Jeśli jednak właśnie kupiliście te małe kapustki i chcecie je podać do obiadu, ugotujcie je w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Te dodatki zneutralizują niepożądany smak.

Innym sposobem na pozbycie się goryczki jest obgotowanie kapusty. Czyli najpierw gotujemy brukselkę w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku, a w połowie gotowania wodę tę odlewamy i zalewamy brukselkę świeżym wrzątkiem.

Gotowanie brukselki krok po kroku

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, opłucz. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i posłodź. Do wrzątku wrzuć kapustki i gotuj je 8-10 minut, w zależności od ich wielkości.

Masło rozpuść na patelni, wsyp na nie 1-2 łyżki tartej bułki. Bułkę lekko zrumień, polej nią osączoną z wody brukselkę.

Brukselka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, możesz ją też podać z sadzonym jajkiem lub jako ciepłą przekąskę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem , a także na brukselkę pieczoną z miodem i czosnkiem .

brukselka
brukselka

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, milionsmakow

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy