Wyborne, kremowe naleśniki na serkach homogenizowanych
Naleśniki są doskonałym pomysłem na szybki deser. Wyczarujecie je w dosłownie w kilka chwil, a ich delikatność przyćmi smak innych placków. Wystarczy, że do masy dodacie serka homogenizowanego. Waniliowy aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie już dziś.
Słodkie wersje naleśników odmienią wasze śniadania i podwieczorki. Każdy, kto spróbował tego specjału z twarogiem i pomidorami czy z jajem sadzonym, wie, że dodatek nabiału sprawia, iż specjał ten staje się niezwykle sycący. Wyjątkowa kompozycja z serkiem homogenizowanym posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Przepis na pyszne naleśniki z serkiem homogenizowanym
Składniki:
2 małe jaja
150 g serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól oraz cukier waniliowy. Wbijamy jaja, a następnie dodajemy serek homogenizowany i mleko.
Składniki miksujemy na jednolitą masę. Na płytkiej patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy ją na złoty kolor z obu stron.
Gotowy naleśnik odkładamy na talerz. Czynności powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem owocowym.
Wskazówka: zależnie od preferencji, możecie dodać mniej lub więcej cukru wanilinowego. Serki homogenizowane są już zwykle słodzone, więc warto spróbować masy przed smażeniem — nie chcemy, by wyszła zbyt słodka.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy