Smakosze.pl
Brukselka zapiekana z serem

canva/Froggery

Brukselka zapiekana z serem

17 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.

Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem. Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną brukselkę zapiekaną z serem

Składniki:

  • 500 g brukselki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 100 g sera żółtego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina cukru

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brukselkę myjemy, oczyszczamy z wierzchnich listków i zalewamy wrzącą osoloną wodą. Dojemy odrobinę cukru i gotujemy przez około 20 minut. Odcedzamy.

Flaki od Kuronia

Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, zrumieniamy na niej naszą brukselkę i zdejmujemy z ognia. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy mleko i gotujemy przez 10 minut, cały czas mieszając.

Patelnię zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy brukselkę i zalewamy ją sosem. Posypujemy resztą sera. Zapiekamy przez 20 minut.

Wypróbujcie również inne przepisy na brukselkę. Smakuje ona wyjątkowo dobrze zapieczona z dodatkiem miodu i czosnku. Możecie także przygotować z niej przepyszną zupę.

Brukselka

Brukselka

Źródło zdjęcia: canva/eelnosiva

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >