Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?
Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów.
Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.
Brukselka pełna jest kwasu foliowego
Niedobór kwasu foliowego u kobiet ciężarnych może doprowadzić do pojawienia się wad wrodzonych u dziecka, przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej ciała noworodka czy chociażby poronienia. Dlatego spożywanie brukselki jest bardzo ważne.
Aby pozbawić ją nieprzyjemnego gorzkiego smaku, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Przede wszystkim nie wolno gotować jej w wodzie, lecz w mleku, które wyciągnie z niej wszelkie brzydkie zapachy. Kolejną zasadą jest krótkie gotowanie bez przykrycia.
Na naszym portalu zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się przydać. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy ukrytą funkcję młynka do kawy z czasów PRL. W tym tekście pokazujemy jak przygotować specjalny napój oczyszczający tętnice z niebezpiecznych złogów.
Źródło: fpwing, Getty Images
Przepis na smaczną brukselkę
Składniki:
-
800g brukselki
-
1l mleka
-
50g masła
-
1 łyżka tartej bułki
-
cukier
-
sól
Zacznij od przejrzenia każdej brukselki z osobna - jeśli zauważysz brzydko wyglądający okaz, wyrzuć go. Obierz każdą brukselkę ze zwiędłych listków, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a gdy ta zacznie bulgotać, wrzuć do niej warzywo.
Po 3 minutach odcedź je z wody. W osobnym garnku zagotuj mleko. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim brukselkę. Dopraw całość solą oraz cukrem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Gotuj wszystko bez żadnej pokrywki przez około 20 minut.
Na suchej patelni podsmaż bułkę tartą, aż uzyska brązowy kolor. Masło rozpuść . Odcedź brukselkę, ułóż na talerzu, polej masłem i posyp zrumienioną startą bułką. Tak przygotowane warzywo świetnie sprawdza się w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pl