Jak ugotować delikatny krupnik? Pomiń 2 klasyczne dodatki, a znajdzie więcej amatorów
Nie przepadasz za zbyt wyrazistym smakiem liści laurowych i ziela angielskiego w krupniku? Pomiń te przyprawy lub zastąp je suszonym majerankiem. Smak potrawy możesz też urozmaicić świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Tak przygotowany krupnik wciąż będzie pożywny, jednak łagodniejszy w smaku.
Krupnik jest pożywną, tanią i bardzo aromatyczną zupą. Najczęściej gotujemy go z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawy te nadają specyficznego smaku, który dla niektórych jest jednak zbyt wyraźny. Krupnik na szczęście możemy doprawić nieco inaczej. Będzie delikatniejszy i przepyszny.
Krupnik doprawiamy standardowo solą i pieprzem pod sam koniec, kiedy wywar się ugotuje. Doskonałą przyprawą jest suszony majeranek. Rozetrzyj go najpierw w dłoniach i wsyp do garnka. To prosty sposób na uwolnienie całego aromatu. W krupniku nie może zabraknąć również świeżego koperku lub natki pietruszki.
Krupnik gotujemy na żeberku, udku z kurczaka lub skrzydle z indyka. Bardzo ważne są również warzywa rosołowe, z których ugotujemy wywar. Do krupniku dodajemy również ziemniaki, kaszę jęczmienną i startą na tarce marchew. Zupa posmakuje całej rodzinie.
Składniki:
-
udko z kurczaka lub skrzydło z indyka
-
10 dag kaszy jęczmiennej
-
2 większe marchewki
-
kawałek selera
-
korzeń pietruszki
-
biała część pora
-
5 ziemniaków
-
koperek lub natka pietruszki
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
Jak ugotować aromatyczny i delikatny krupnik?
Mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je i dodaj jedną marchewkę, korzeń pietruszki, por i kawałek selera. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj wtedy opłukaną kaszę i gotuj 5 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z wywaru wyjmij warzywa. Dodaj ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krupnik dopraw do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, suszonym majerankiem. Podaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Na obiad ugotuj również aromatyczną zupę kalafiorową z zacierkami oraz zupę pomidorową jak u babci . Dania błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomniany i pomijany składnik perfekcyjnej surówki. Całkowicie odmienia jej smak
-
Dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Powód jest bardzo ważny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama