Dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Powód jest bardzo ważny
Czy wiesz, dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Dzięki wgłębieniom kluski osiągają idealny kształt i równomiernie gotującą się w osolonej wodzie. Dziurki mają również inne zastosowania, między innymi dzięki nim na kluskach zmieści się więcej sosu.
Kluski śląskie są prostym, tanim i pysznym dodatkiem do obiadu. Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia), jajka, mąki i niewielkiej ilości soli. Masa po wyrobieniu jest plastyczna i z łatwością wyrobimy z niej małe kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem.
Kluski śląskie podawane są tradycyjnie na Górnym Śląsku z roladami wołowymi i modrą kapustą. Kluski świetnie przyjęły się również w innych regionach Polski i podawane są w nieco innej formie, np. z mięsnym gulaszem, sosem grzybowym, czy okrasą z boczku i cebuli.
Cechą charakterystyczną klusek śląskich jest dziurka na wierzchu każdej z nich i lekko spłaszczony kształt. Czy wiesz, dlaczego tak ważne jest to wgłębienie? Wiele osób nie ma o tym pojęcia.
Dzięki dziurkom kluski śląskie równomiernie się gotują
Wgłębienie w każdej klusce śląskiej zmienia delikatnie jej kształt i ty samym wpływa na czas i jakość gotowania. Kluski śląskie z dziurką gotują się równomiernie i po kilku minutach są już gotowe do jedzenia.
Miękkie kluski śląskie unoszą się na powierzchni. Kluski wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej, żeby nie naruszyć ich kształtu. Kluski śląskie będą delikatne, miękkie i będą rozpływać się w ustach.
Dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki?
Najważniejszym powodem jest równomierne gotowanie, jednak nie jest to jedyna zaleta wgłębień w kluskach. Dzięki dziurce w kluskach śląskich, polejesz je jeszcze większą ilością sosu.
Wgłębienie na wierzchu każdej kluski to jej znak rozpoznawczy. Na Górnym Śląsku kluchy podawane są głównie z modrą kapustą i roladami wołowymi. W innych częściach Polski kluski śląskie jada się również ze skwarkami, cebulką, boczkiem i sosami mięsnymi lub sosem grzybowym.
Poznaj najlepszy przepis na kluski śląskie. Wychodzą za każdym razem. Do klusek przygotuj rolady wołowe z boczkiem i ogórkiem. Obiad zachwyci całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ugotował kalafiora i wrzucił do blendera. W chwilę zrobił fit obiad za grosze
Żadne pączki czy faworki. Gniazdka od Strzelczyka biją je na głowę, są pyszne i puszyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama