Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kalafiorowa z zacierkami. Sycąca i pełna smaku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.09.2022 15:59

Zupa kalafiorowa z zacierkami. Sycąca i pełna smaku

Zupa kalafiorowa z zacierkami. Sycąca i pełna smaku
canva/peredniankina

Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.

Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.

Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.

Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.

Przepis na sycącą zupę kalafiorową z zacierkami

Składniki na zupę:

  • 400 g świeżych lub mrożonych różyczek kalafiora

  • udko z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 2 mniejsze ziemniaki

  • korzeń pietruszki

  • koperek

  • duża cebula

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na zacierki:

  • jajko

  • mąka pszenna

Jak ugotować zupę kalafiorową z zacierkami? Prosta, domowa zupa posmakuje każdemu

Do garnka włóż mięso, obraną cebulę, całe marchewki i korzeń pietruszki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, garnek przykryj i gotuj do miękkości warzyw.

W tym czasie przygotuj zacierki: jajko wbij do miseczki, wymieszaj, następnie stopniowo dosypuj mąkę, stale mieszając, aż powstanie jednolite, twarde, zbije ciasto. Ciasto zetrzyj na tarce i rozłóż, żeby zacierka się trochę wysuszyła.

Z wywaru wyjmij marchewki i pietruszkę, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wsyp zacierki i gotuj jeszcze kilka minut. Pod koniec kalafiorową solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.

Ugotuj również wyśmienitą zupę jarzynową. Świetnym pomysłem na obiad jest bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy gotowana na wywarze warzywnym.

Zupa kalafiorowa
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis