Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty
A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby.
Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko.
Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.
Sprytne sposoby na jajko w koszulce
Klasyczny sposób gotowania jajka w koszulce polega na zagotowaniu ok. 2 l wody i dodaniu do niej szczypty soli oraz ok. 70 ml octu (ok. 4 łyżek). Teraz jajko należy delikatnie wybić do szklanki, a wodę zamieszać łyżką, by w jej środku powstał wir.
Jajko wlewamy do wiru i gotujemy 2-3 minuty. W czasie gotowania warto przy pomocy łyżki owijać żółtko białkiem. Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy wg uznania. Można też wbić jajka wprost do wody z octem i solą i gotować je na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 minuty. Do wody warto wcześniej dodać gałązkę świeżych ziół, np. estragonu, bazylii.
Jeśli jednak gotowanie jajka w koszulce wcale nie jest dla was proste, bo białko bezładnie rozlewa się w wodzie, zastosujcie ten prosty sposób. Połóżcie na blacie kawałek folii spożywczej i wylejcie na niego jajko. Potem załóżcie folię z każdej strony, tak by powstała szczelna sakiewka. Przygotowane jajeczne sakiewki włóżcie do gorącej wody i gotujcie 2-3 minuty. Jajka będą miały regularny kształt, bez postrzępionego białka.
Jak podawać jajko w koszulce?
Jajko poszetowe można podać na grzance, na którą wcześniej warto też położyć plasterek szynki czy zrumienionego boczku. Doskonale będzie też komponować się z plasterkami czy rozgniecionym awokado, a także z plasterkiem wędzonego łososia, pomidorem. Można je też podać na gotowanych szparagach lub innych warzywach, a także np. do gotowanego mięsa.
Jajko w koszulce pięknie prezentuje się, gdy posypiemy je grubo zmielonym pieprzem i solą, a także posiekanym szczypiorkiem. Jeśli zaś chcecie podać je w najbardziej klasyczny sposób, czyli po benedyktyńsku, połóżcie jajko w koszulce na grzance z chleba z plasterkiem szynki i polejcie je sosem holenderskim. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajko po wiedeńsku , a także na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu .
Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: magazyn-kuchnia, kuchnia-domowa