Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.05.2022 18:21

Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu

Ogórki w zalewie gyros
canva/arinahabich

Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.

Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.

Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.

Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.

Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku. Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Składniki na 8 słoików o pojemności 550 ml:

  • 2,5 małych ogórków

  • papryka żółta

  • 2 papryki czerwone

  • marchewka

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 cebule czerwone

  • 40 g przyprawy gyros

  • 2 szklanki octu 10%

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

Ogórki umyj i zalej wodą, odstaw na 2 godziny, następnie poodkrawaj końcówki i pokrój w słupki lub plasterki. Ogórki przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.

Pokrój paprykę czerwoną, żółtą, marchewkę, cebule, włóż do miski, wymieszaj z ogórkami. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do innego pojemnika, dodaj cukier, przyprawę gyros, wlej ocet i olej i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą.

Zalewę wlej do miski z przygotowanymi warzywami, wymieszaj, przykryj folią aluminiową i odstaw w suche i chłodne miejsce na 8-10 godzin. Co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki.

Po tym czasie warzywa przełóż do wyparzonych składników i zakręć. Słoiczki wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni i pasteryzuj przez 35 minut od momentu zagrzania urządzenia. Słoiki włóż do spiżarni lub odstaw w suche i chłodne miejsce.

Ogórki zielone na desce

Źródło zdjęcia: canva/ ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie.pl