Smakosze.pl

canva/arinahabich

Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.

Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.

Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.

Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.

Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku . Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Składniki na 8 słoików o pojemności 550 ml:

  • 2,5 małych ogórków

  • papryka żółta

  • 2 papryki czerwone

  • marchewka

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 cebule czerwone

  • 40 g przyprawy gyros

  • 2 szklanki octu 10%

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

Ogórki umyj i zalej wodą, odstaw na 2 godziny, następnie poodkrawaj końcówki i pokrój w słupki lub plasterki. Ogórki przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.

Pokrój paprykę czerwoną, żółtą, marchewkę, cebule, włóż do miski, wymieszaj z ogórkami. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do innego pojemnika, dodaj cukier, przyprawę gyros, wlej ocet i olej i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą.

Zalewę wlej do miski z przygotowanymi warzywami, wymieszaj, przykryj folią aluminiową i odstaw w suche i chłodne miejsce na 8-10 godzin. Co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki.

Po tym czasie warzywa przełóż do wyparzonych składników i zakręć. Słoiczki wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni i pasteryzuj przez 35 minut od momentu zagrzania urządzenia. Słoiki włóż do spiżarni lub odstaw w suche i chłodne miejsce.

Ogórki zielone na desce

Źródło zdjęcia: canva/ ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >