Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnej goryczki?
Kalafior sam w sobie jest wyborną przekąską, ale może być też dodatkiem do wielu dań. W jaki sposób go przygotować, aby nie był gorzki? Zdradzamy najlepszy, polecany przez szefów kuchni sposób jego gotowania.
Smak ugotowanego kalafiora posypanego bułką tartą jest dla wielu osób ukochanym wspomnieniem z błogich czasów dzieciństwa. Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj skuś się na cudowną warzywną ucztę.
Ważny jest zarówno sam proces gotowania kalafiora, jak i jego wybór. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując warzywo w sklepie lub na lokalnym bazarku?
Jak wybrać idealnego kalafiora?
Kupując kalafior powinniśmy mu się dokładnie przyjrzeć. Świeże warzywo wyróżnia przede wszystkim jasny, jednolity kolor . Ważne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ich żółtawy odcień to sygnał dla nas, że warzywo niestety nie jest już "pierwszej świeżości".
Gdy wybierzesz już idealne warzywo, nie zwlekaj z jego przyrządzeniem. Kalafior może być przechowywany w lodówce jedynie przez 3 dni. O czym należy pamiętać, gdy chcemy go ugotować?
Jak ugotować kalafiora, aby nie był gorzki?
Na samym początku powinniśmy usunąć liście kalafiora oraz twardą część jego łodygi, a następnie opłukać go zimną wodą . Ważny jest również czas jego gotowania, zależy on przede wszystkim od wielkości warzywa. Zazwyczaj należy go gotować przez około 8 minut.
Co zrobić, żeby kalafior nie był gorzki? Szefowie kuchni do gotującej się wody dodają 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub kilka łyżek mleka . Dzięki temu warzywo zachowa swój apetyczny smak i nie będzie gorzkie.
Niedawno zdradzaliśmy również Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy