Smakosze.pl Porady Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnej goryczki?
canva/Foodiesfeed

Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnej goryczki?

12 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kalafior sam w sobie jest wyborną przekąską, ale może być też dodatkiem do wielu dań. W jaki sposób go przygotować, aby nie był gorzki? Zdradzamy najlepszy, polecany przez szefów kuchni sposób jego gotowania.

Smak ugotowanego kalafiora posypanego bułką tartą jest dla wielu osób ukochanym wspomnieniem z błogich czasów dzieciństwa. Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj skuś się na cudowną warzywną ucztę.

Ważny jest zarówno sam proces gotowania kalafiora, jak i jego wybór. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując warzywo w sklepie lub na lokalnym bazarku?

Jak wybrać idealnego kalafiora?

Kupując kalafior powinniśmy mu się dokładnie przyjrzeć. Świeże warzywo wyróżnia przede wszystkim jasny, jednolity kolor . Ważne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ich żółtawy odcień to sygnał dla nas, że warzywo niestety nie jest już "pierwszej świeżości".

Gdy wybierzesz już idealne warzywo, nie zwlekaj z jego przyrządzeniem. Kalafior może być przechowywany w lodówce jedynie przez 3 dni. O czym należy pamiętać, gdy chcemy go ugotować?

Jak ugotować kalafiora, aby nie był gorzki?

Na samym początku powinniśmy usunąć liście kalafiora oraz twardą część jego łodygi, a następnie opłukać go zimną wodą . Ważny jest również czas jego gotowania, zależy on przede wszystkim od wielkości warzywa. Zazwyczaj należy go gotować przez około 8 minut.

Co zrobić, żeby kalafior nie był gorzki? Szefowie kuchni do gotującej się wody dodają 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub kilka łyżek mleka . Dzięki temu warzywo zachowa swój apetyczny smak i nie będzie gorzkie.

Niedawno zdradzaliśmy również Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy