Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu?
Z całą pewnością kalafior można uznać za niezwykle smakowite warzywo. Nie bez powodu smakosze zajadają go z miłą chęcią. Niestety, podczas jego gotowania w całej kuchni dominuje nieprzyjemny aromat. Za sprawą dodatku sody oczyszczonej, unikniemy takiego scenariusza.
Smakowity kalafior cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które jadają go regularnie. Zazwyczaj kalafior po prostu gotujemy. W takcie tego procesu często ulatnia się wątpliwie przyjemny zapach.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora?
Kalafior często gości na naszych stołach. Wszystko za sprawą jego niecodziennych walorów smakowych. Niestety, nie idą one w parze z aromatem, który potrafi niekiedy przyprawiać nawet o mdłości.
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pieczonego kalafiora z sosem serowo-śmietanowym. Dziś skupimy się na kwestii gotowania. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że w trakcie tego procesu nietrudno o przykry zapach.
Gotowany kalafior jest kulinarną klasyką, której ciężko się oprzeć. Podczas przygotowań warzywo wydziela aromat, który nie zachęca do zajadania. Na szczęście istnieją sposoby, które zniwelują nieprzyjemny zapach.
Najprostsza metoda polega na dodaniu do wody sody oczyszczonej. Wystarczy zaledwie łyżeczka tego produktu. Zniweluje on nieapetyczny aromat. Nasza kuchnia w końcu będzie od niego wolna. Jakie jeszcze sposoby są godne uwagi?
Kalafior już nigdy nie będzie nieprzyjemnie pachniał
Podczas gotowania kalafiora możemy wykorzystać inne produkty dostępne w kuchni. Zapach przestanie być problemem, kiedy do garnka dorzucimy kilka liści laurowych. Podobny efekt przyniesie dodatek w postaci soku z cytryny.
Zarówno liście laurowe, jak i sok z cytryny zamaskują nieprzyjemny aromat. Jednak nie jest to równoznaczne z jego eliminacją. Zostanie on po prostu przysłonięty przez zapach liści laurowych i cytryny.
Istnieje także sposób, który pozytywnie wpłynie na same walory smakowe kalafiora. Mowa o gotowaniu warzywa z dodatkiem mleka. Za jego sprawą drażniący zapach odejdzie w niepamięć, a sam kalafior wiele zyska.
Mleko sprawi, że kalafior będzie łagodniejszy w smaku. Jednocześnie niektóre z walorów warzywa zostaną podkreślone. Z pewnością warto spróbować tej metody gotowania. Okazuje się, że kalafior dobrze sprawdza się także na surowo.
Canva / tzahiV
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: MamaDu