Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-11T222012.423

canva/Bartosz Luczak

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję?

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Krupnik jest idealną zimową zupą. Rozgrzewająca mieszanka mięsa, kaszy i warzyw wręcz doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Na jakim mięsie najlepiej go gotować, aby zachwycało swoim smakiem oraz konsystencją? Eksperci nie mają absolutnie żadnych wątpliwości.

Krupnik jest sytą zupą, która wręcz idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Sekretem ich smaku są starannie dobrane składniki. Szczególnie warto zwrócić szczególną uwagę na staranny dobór mięsa oraz kaszy. Dzięki temu nasze danie zyska nie tylko wyjątkowy smak, ale również niemal idealną konsystencję.

Ciasto

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King

CZYTAJ DALEJ

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik?

Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości. Doskonałym wyborem jest przyrządzenie krupniku na bazie mięsa wieprzowego. Szczególnie warto postawić na golonkę, schab lub żeberka. Zwolennicy nieco lżejszych potraw chętnie gotują krupnik na bazie mięsa drobiowego - są to jednak głównie skrzydełka z kurczaka lub drobiowe podroby.

Zdaniem miłośników gotowania dodatek do krupniku kurzych podrobów sprawia, że zupa ma bardziej kleistą konsystencję. Wszystko jednak przede wszystkim zależy od naszych prywatnych preferencji. Kolejnym ważnym punktem w trakcie gotowania krupniku jest wybór odpowiedniej kaszy. Która jest najlepsza?

Na jakiej kaszy ugotować krupnik?

Tradycyjnie przygotowujemy krupnik na bazie kaszy jęczmiennej. Możemy ją jednak z powodzeniem zastąpić np. jaglaną lub gryczaną.

Jeśli zależy nam na kleistej zupie, dodajemy kaszę bezpośrednio do garnka. Gdy jednak wolimy możliwie najbardziej klarowną potrawę, to powinniśmy najpierw przepłukać kaszę na sitku. Płuczemy ją aż do momentu, gdy wypływająca z niej woda będzie całkowicie czysta.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na idealne na zimę zupy. Pisaliśmy m.in. o jak zrobić sytą zupę gulaszową oraz oryginalny krem z fasoli w puszce.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T223858.965

źródło: canva/Dar1930

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >