Smakosze.pl Porady Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?
canva/Hüseyin Zengin, Getty Images

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

27 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie ziemniaków w 5 minut wydaje się niemożliwe do osiągnięcia - wystarczy poznać jeden trik, aby przekonać się o tym na własne oczy. Zamiast zalewać kartofle zimną wodą, należy zalać je wrzątkiem. Dzięki temu ogranicza się czas potrzebny do doprowadzenia wody do wrzenia.

Prawdopodobnie każdy, kto zadał pytanie "kiedy obiad?" w odpowiedzi słyszał "jak ziemniaki się ugotują" - oczywiście frustracja potrafiła wtedy osiągnąć zaskakująco wysokie poziomy, w końcu chciałoby się dostać konkretną odpowiedź.

Na szczęście dla naszych nerwów, tamte czasy minęły i nie trzeba już czekać przez 30 minut, aż bulwy dojdą. W niektórych przypadkach można nawet cieszyć się nimi po 5 minutach od nastawienia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ekspresowe gotowanie ziemniaków

Większość z nas jest nauczona, że ziemniaki zalewa się zimną wodą, soli i stawia na gazie pod przykryciem. Zależnie od wielkości pyrek , czas gotowania oscyluje wtedy od 15 do nawet 40 minut.

Mało kto ma teraz cierpliwość, aby czekać tak długo, dlatego opracowany został bardzo prosty sposób, który znacznie przyspiesza ten nieprzyjemny proces.

Wystarczy zrezygnować z zimnej wody na rzecz wrzątku i wlewać do garnka uprzednio zagotowaną wodę w czajniku. Wysoka temperatura może skrócić czas gotowania kartofli nawet do 5 minut, jeśli są wystarczająco małe lub pokrojone.

Jak gotować ziemniaki?

Podstawą jest gotowanie bulw o podobnym rozmiarze. Większe sztuki gotują się dłużej, mniejsze krócej - zawsze można rozkroić duże kartofle na pół, aby wpasowały się w wielkość reszty.

Wsypując sól, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Przyjmuje się, że na jeden litr wody wystarcza jedna łyżka soli - wtedy słoność jest idealna.

Ziemniaki ugotowane

Źródło: canva/Morana Franov, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy