Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami
Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.
Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę jarzynową z grzybkami
Składniki:
3 średnie ziemniaki sałatkowe
2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
kawałek selera korzeniowego wielkości niedużego jajka
4 większe ogórki konserwowe
1 szklanka marynowanych pieczarek
1/2 puszki groszku konserwowego
1 małe kwaskowe jabłko
1 cebula czerwona
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki i warzywa korzeniowe płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak aby były przykryte. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostudzenia.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Ugotowane jarzyny obieramy i kroimy w kostkę — ziemniaki w nieco większą niż korzeniowe.
Warzywa po kolei umieszczamy w dużej misce. Jabłko obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Podobnie postępujemy z ogórkami i odcedzonymi z zalewy pieczarkami, choć nie musimy ich już obierać.
Groszek odsączamy, a natkę pietruszki siekamy. Je także dodajemy do miski. Majonez łączymy z musztardą i jogurtem, przekładamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.
Po inny nietypowy przepis na sałatkę jarzynową zajrzyjcie tutaj. Dodajemy tam śledzia, który wzbogaca klasyczny smak jarzynowej. A jeśli chcecie przygotować ja z warzyw pieczonych, ten przepis wam w tym pomoże.
Źródło zdjęcia: canva/5PH
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smacznapyza