Smakosze.pl
sałatka

canva/artlensfoto

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.

Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową z grzybkami

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki sałatkowe

  • 2 marchewki

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • kawałek selera korzeniowego wielkości niedużego jajka

  • 4 większe ogórki konserwowe

  • 1 szklanka marynowanych pieczarek

  • 1/2 puszki groszku konserwowego

  • 1 małe kwaskowe jabłko

  • 1 cebula czerwona

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej

  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Bigos z dyni

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Ziemniaki i warzywa korzeniowe płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak aby były przykryte. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostudzenia.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Ugotowane jarzyny obieramy i kroimy w kostkę — ziemniaki w nieco większą niż korzeniowe.

Warzywa po kolei umieszczamy w dużej misce. Jabłko obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Podobnie postępujemy z ogórkami i odcedzonymi z zalewy pieczarkami, choć nie musimy ich już obierać.

Groszek odsączamy, a natkę pietruszki siekamy. Je także dodajemy do miski. Majonez łączymy z musztardą i jogurtem, przekładamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

Po inny nietypowy przepis na sałatkę jarzynową zajrzyjcie tutaj. Dodajemy tam śledzia, który wzbogaca klasyczny smak jarzynowej. A jeśli chcecie przygotować ja z warzyw pieczonych, ten przepis wam w tym pomoże.

pieczarki marynowane

pieczarki marynowane

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smacznapyza

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >