Smakosze.pl Porady Jak upiec indyka, by nie był suchy?
Ben_Kerckx / Pixabay

Jak upiec indyka, by nie był suchy?

15 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Indyk jest doskonałym źródłem białka dla ludzi, którzy nie chcą spożywać dużej ilości tłuszczu. Mięso z indyka ma jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu niż kurczak, dlatego świetnie sprawdza się dla tych, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Niestety, z tego samego powodu dobre upieczenie indyka sprawia niektórym problemy. Tłuszcz odpowiada za soczystość, więc w celu jej uzyskania, trzeba odpowiednio spreparować ptaka przed pieczeniem. Poniżej dokładnie wyjaśniamy jak krok po kroku upiec idealnego indyka.

Marynata to podstawa soczystego mięsa

Przed rozpoczęciem faszerowania indyka czy rozgrzewania piekarnika, należy przygotować odpowiednią marynatę. Jej składniki są proste, ponieważ składa się jedynie z soli i wody. Na 1 litr płynu należy wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Ilość zalewy dostosowuje się do wagi indyka - ważne, aby był w niej całkowicie zanurzony.

Po włożeniu mięsa do zalewy, dociśnij go talerzem, na który warto położyć jakiś ciężar. Następnie przełóż naczynie do lodówki i marynuj mięso minimalnie całą noc, jednak najlepszy rezultat osiąga się po 24 godzinach. Po marynowaniu wyjmij indyka z płynu i dokładnie go osusz.

Przyprawianie mięsa

Nie ma potrzeby zbędnego komplikowania - wystarczy bowiem czosnek, masło, natka pietruszki oraz pieprz. Na małego indyka przygotowuje się mieszankę z połowy główki czosnku, 150 gramów masła, pół pęczka pietruszki i pół łyżki mielonego pieprzu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.

Gdy masło z resztą składników połączą się, natrzyj nimi mięso na zewnątrz i wewnątrz . Teraz znowu konieczne jest czekanie, ponieważ tak posmarowane mięso musi marynować się przez 16 godzin w lodówce, lub innym bardzo chłodnym miejscu.

Źródło: kajakiki, Getty Images Signature

Jak piec indyka?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że odpowiednie ułożenie ptaka wewnątrz piekarnika jest bardzo istotne. Udka powinny być skierowane do tylnej ściany piekarnika, gdyż nie zaszkodzi im wyższa temperatura - piersi znacznie łatwiej wypiec zbyt mocno, przez co stają się suche.

Jeśli indyk waży mniej niż 3,5 kilograma, należy piec go przez 45 minut na każdy kilogram jego wagi. Sztuki ważące więcej niż 3,5 kg trzeba piec 35 minut na każdy kilogram. Temperatura, jaka powinna panować w piekarniku, wynosi około 220 stopni. Po upieczeniu pozostaw mięso wewnątrz urządzenia, aby odpoczęło i soki równomiernie się rozprowadziły w jego wnętrzu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dwiepolowkijablka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy