Wyborny przysmak już zagościł w polskich sklepach. 1 błąd i kulinarna klapa gotowa
Na jesieni w sklepach zaczynają pojawiać się jadalne kasztany. Nie można spożywać ich na surowo, wymagają więc gotowania, lub tak jak w naszym wypadku- pieczenia. Jak upiec kasztany? Sekret tkwi w uprzednim nacięciu ich skórki, najlepiej na krzyż.
W poniższym tekście odpowiemy nie tylko na pytanie jak upiec kasztany w warunkach domowych. Równie ważna jest wiedza jak wybierać je w sklepie, oraz czego absolutnie nie robić po upieczeniu. Zapraszamy do lektury.
Zanim dowiesz się jak upiec kasztany, sprawdź ja wybrać je w sklepie
Jadalne kasztany mają szerokie spektrum zastosowań . Nadadzą się zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów . Po upieczeniu mają słodki, nieco orzechowy posmak . W poniższym tekście podpowiemy jak upiec kasztany.
Przypominamy, że kasztany, które czasem spadają nam pod nogi na ulicy nie nadają się do spożycia. Przed pieczeniem koniecznie musimy wybrać się do sklepu celem zakupu jadalnej odmiany . Jakie egzemplarze wybrać, a które lepiej odłożyć na bok?
Kasztany wybierane do pieczenia powinny być ciężkie i mieć ładną jednolita skórkę . Lekkie kasztany mogą być zbyt wysuszone a dziurki w skórce oznaczają obecność pasażera na gapę. Plamki oraz pleśń również dyskwalifikują dany produkt .
Jak upiec kasztany w domowym piekarniku?
Jak upiec kasztany w piekarniku? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Poza kasztanami potrzebujemy jedynie chwili przygotowań. Nie należy absolutnie ich pomijać .
Bardzo ważne jest nacięcie kasztanów przed wsadzeniem ich do piekarnika . Nacinamy je na wypukłej części na krzyż . Dzięki temu możliwe będzie wyjęcie kasztana z łupiny po upieczeniu. Jeśli zdarzy nam się wyjąć z piekarnika nienacięty wcześniej kasztan , absolutnie nie próbujmy go otwierać, gdyż taki kasztan może wybuchnąć .
Jak nastawić piekarnik aby upiec kasztany? Wystarczy nagrzać go do temperatury 200 stopni . Wysypane na blachę kasztany pieczemy przez 15 minut i podajemy gorące. Może zdarzyć się, że niektóre z upieczonych egzemplarzy okażą się zepsute- takie najlepiej po prostu wyrzucić. W piekarniku przyrządzisz pyszne ziemniaki jak z ogniska . Pieczony boczniak z tymiankiem to nie lada rarytas .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
-
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia