Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak te z ogniska. Mamy wyjątkowy patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.09.2022 15:13

Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak te z ogniska. Mamy wyjątkowy patent

ziemniaki z ogniska
canva/ 4kodiak

Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.

Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.

Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.

Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.

Przepis na pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • łyżka soli

  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło

  • sól

Jak zrobić ziemniaki jak z ogniska w piekarniku?

W misce wymieszaj mąkę z solą, nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj, ale ich nie obieraj, następnie wilgotne ziemniaki obtocz w przygotowanej mieszance mąki i soli.

Ziemniaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około godzinę. Ziemniaki będą smakować identycznie jak te z ogniska, będą miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz.

Ziemniaki delikatnie natnij wzdłuż, połóż cienki plaster masła i oprósz solą. Poczekaj, aż masło roztopi się pod wpływem gorącego ziemniaka, smacznego.

Pomysł na ciekawe podanie ziemniaków? Ziemniaki hasselback to krojone, pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Wyglądają rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Przygotuj również ziemniaki po grecku z dodatkiem aromatycznych ziół, będą świetnym dodatkiem do obiadu.

Pieczone ziemniaki
canva/ SmiljkaB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krytykakulinarna