Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak te z ogniska. Mamy wyjątkowy patent
Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.
Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.
Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.
Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.
Przepis na pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
łyżka soli
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
masło
sól
Jak zrobić ziemniaki jak z ogniska w piekarniku?
W misce wymieszaj mąkę z solą, nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj, ale ich nie obieraj, następnie wilgotne ziemniaki obtocz w przygotowanej mieszance mąki i soli.
Ziemniaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około godzinę. Ziemniaki będą smakować identycznie jak te z ogniska, będą miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz.
Ziemniaki delikatnie natnij wzdłuż, połóż cienki plaster masła i oprósz solą. Poczekaj, aż masło roztopi się pod wpływem gorącego ziemniaka, smacznego.
Pomysł na ciekawe podanie ziemniaków? Ziemniaki hasselback to krojone, pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Wyglądają rewelacyjnie, a smakują jeszcze lepiej. Przygotuj również ziemniaki po grecku z dodatkiem aromatycznych ziół, będą świetnym dodatkiem do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: krytykakulinarna