Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe pieczone boczniaki ze świeżym tymiankiem. Prawdziwa eksplozja smaku

Wyjątkowe pieczone boczniaki ze świeżym tymiankiem. Prawdziwa eksplozja smaku

Wyjątkowe pieczone boczniaki ze świeżym tymiankiem
canva/Dar1930

Boczniaki są mniej popularnymi grzybami hodowlanymi, które z łatwością przyrządzicie na wiele sposobów. Warto wypróbować pieczoną wersję z dodatkiem aromatycznego tymianku. Świeże zioło w połączeniu z czosnkiem sprawi, że danie nabierze charakteru. Podajcie je bliskim, a zachwytom nie będzie końca.

Boczniaki można przyrządzić w wielu smacznych odsłonach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić je w pysznej panierce oraz zdradzaliśmy niezawodny patent na te grzyby z grilla. Tym razem sięgamy po naprawdę prostą i jakże satysfakcjonującą kombinację tymianku i czosnku. Po upieczeniu grzyby będą aromatyczne i przyjemnie mięciutkie. Skusicie się?

Przepis na wyborne boczniaki pieczone z tymiankiem

Składniki:

  • 250 g boczniaków

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 6 ząbków czosnku

  • oliwa z oliwek

  • pół łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Boczniaki starannie oczyszczamy, a następnie przenosimy je do delikatnie natłuszczonego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego.

Solimy je i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy kolendrą, jeśli jej używamy. Czosnek obieramy i kroimy go w plasterki. Układamy je na grzybach wraz z gałązkami tymianku. Skrapiamy po wierzchu kolejną porcją oliwy.

Pieczemy przez 20 do 25 minut. W połowie procesu przewracamy boczniaki na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami z wody oraz delikatną surówką. Będą też smacznym składnikiem sałatki z buraczkami. Smacznego.

Uwaga: kolendra jest składnikiem opcjonalnym, gdyż mimo iż pasuje do tego dania, nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Odczuwanie jej jako przyjemnej przyprawy jest bowiem warunkowane genetycznie.

Świeży tymianek idealnie podkreśli smak boczniaków
Świeży tymianek idealnie podkreśli smak boczniaków

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: staregary