Jak uprawiać czosnek w ogrodzie? Zdradzamy wszystkie szczegóły
Czosnek zwykle kupuje się w sklepie, jednak jeśli chce się mieć pewność, że nie jest on pryskany, należy wziąć sprawy w swoje ręce. Dzisiaj zdradzimy wam wszystkie szczegóły, które potrzebne są do jego uprawy w przydomowym ogrodzie. Własnoręcznie wyhodowany czosnek smakuje znacznie lepiej niż kupny.
Czosnek obecny jest w praktycznie wszystkich kuchniach świata i ceniony jest za jego charakterystyczny aromat, smak oraz właściwości. W naszych warunkach klimatycznych bez problemu można go hodować, co jest dużą zaletą dla posiadaczy ogrodu.
Uprawa czosnku w przydomowym ogrodzie
Czosnek do właściwego rozwoju potrzebuje dużej ilości słońca, jednak poradzi sobie także w warunkach półcienia - choć plony mogą nie być tak okazałe. Roślina ta wymaga gleby bogatej w próchnicę i składniki pokarmowe.
Słabo rozwinięty system korzeniowy powoduje, że ziemia w miejscu sadzenia musi być mocno wilgotna i użyźniona. Inaczej czosnek nie zdoła odżywić się w wystarczający sposób. pH gleby powinno wynosić od 6,5 do 7.
Sadzenie czosnku
Do pełnego sukcesu warto kupić główki czosnku w sklepie ogrodniczym. Podziel główkę na pojedyncze ząbki bezpośrednio przed sadzeniem. Do ziemi wkłada się duże ząbki w rzędach co 6-7 cm.
Wciskaj ząbki na głębokość 5 cm. Przed sadzeniem dobrze spulchnij ziemie widłami, wyściółkuj ją włókniną i użyj nawozu naturalnego. Szczególnie dużo podlewania czosnek wymaga w maju i czerwcu, kiedy przebiega proces zawiązywania i wzrostu cebul.
Zbiór i przechowywanie
Czosnek staje się gotowy do zbioru zwykle we wrześniu, kiedy to liście zaczynają żółknąć i zasychać. Dojrzałość można ocenić wtedy, kiedy w ponad 50% zasadzonych roślin szczypior złamie się.
Po zebraniu pojedynczych główek warto zapleść je w warkocze, dzięki czemu czosnek nie zepsuje się, a także będzie stanowił piękną ozdobę spiżarni. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz sposoby, na rozpoznanie skąd pochodzi czosnek. Ten tekst wyjawia, jak zrobić i wykorzystać pieczony czosnek.
Źródło zdjęcia: canva/pameladebutler, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: abc-ogrodnictwa.pl; muratordom