Smakosze.pl Porady Prosty trick sprawi, że najkwaśniejsza mandarynka stanie się słodka. Proste i skuteczne
canva/YelenaYemchuk

Prosty trick sprawi, że najkwaśniejsza mandarynka stanie się słodka. Proste i skuteczne

1 stycznia 2023

Dobrych mandarynek mało kto sobie odmówi. Co, jednak jeśli kupione przez nas owoce są kwaśne? Nie trzeba ich wcale wyrzucać. Wystarczy wymoczyć owoce w wodzie. Prosty trik poprawi ich smak. Zdradzamy, dlaczego jest skuteczny.

Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło wam się spróbować kwaśnej mandarynki, wiecie, że nie należy ona do najsmaczniejszych i nawet amatorzy mało słodkich przysmaków raczej nie zjedzą takiego owocu z radością. Na szczęście, znając jedną sztuczkę kulinarną, unikniecie wyrzucania go.

Jak uratować kwaśne mandarynki? Znamy prosty trik

Kwaśne mandarynki będą o wiele smaczniejsze, jeśli zanurzymy je na 10 minut w wodzie o temperaturze 40 stopni Celsjusza . Po tym czasie należy je jeszcze na chwilę umieścić w zimnym płynie.

Tak potraktowane owoce staną się bardziej słodkie, a ich jedzenie znacznie przyjemniejsze. Kąpiel w zmiennej temperaturze pozwala bowiem unieczynnić zgromadzony w mandarynkach kwas cytrynowy, który odpowiada za ich cierpkość.

Pochodząca z Japonii metoda nie jest jeszcze powszechnie znana , lecz mamy nadzieję, że sprawnie się rozprzestrzeni i dzięki temu jeszcze więcej osób będzie mogło zapobiec niepotrzebnemu marnowaniu żywności.

Co zrobić, by uniknąć zakupu kwaśnych mandarynek?

Konieczność ratowania mandarynek nie zaistnieje, jeśli wybierzemy owoc o dobrych parametrach. Istnieje kilka szczegółów, które wskazywać będą na wysokie prawdopodobieństwo słodkości owocu. W sklepie warto sięgać po sztuki, które są okrągłe i mają dość cienką i lekko odstającą skórkę.

Ważnym kryterium będzie też zapach. Jeśli jest wyraźny — a dodatkowo mandarynka jest nieduża i dość ciężka po zważeniu w dłoni — warto ją kupić. Zwłaszcza jeśli ich skórka wygląda na sprężystą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat mandarynek. W tym artykule zdradzamy, jak z ich skórek przygotować doskonały syrop do herbaty . Z tego materiału natomiast dowiecie się, jakie są korzyści z regularnego spożywania owocu .

Wiemy, jak uratować kwaśne mandarynki
canva/BonnyKassel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy