Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe
canva/vm2002

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.

Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

Przepis na wyborne pieczone pierogi

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g drożdży piekarniczych

  • 250 ml mleka

  • 50 g masła

  • 2 małe jaja

  • 1 łyżeczka cukru

  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 1 niewielka papryka czerwona

  • 200 g kukurydzy z puszki

  • 250 g piersi z kurczaka

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 40 g domowego ketchupu

  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pieczone pierogi? Zdradzamy prosty przepis na imprezowy hit

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier i mleko, a następnie mieszamy ostrożnie i odstawiamy na kwadrans. Masło topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat.

Formujemy kopczyk, w który wbijamy 1 jajo. Wlewamy też rozczyn i letnie masło. Starannie wyrabiamy ciasto i odkładamy je na godzinę do wyrośnięcia, uprzednio przykrywając je ściereczką.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy ja przyprawą gyros, solą oraz Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy.

Na ciepłym tłuszczu ze smażenia kurczaka szklimy wyraziste warzywo, a po około 5 minutach wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż nieco się zredukują. Zawartość patelni studzimy. Łączymy ją z kurczakiem, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzą i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym serem.

Farszem wypełniamy kółka wycięte przy pomocy szklanki z rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Uformowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Szczególnie polecamy sycące i wyjątkowo smaczne danie z dodatkiem soczewicy. Być może skuszą was też pieczone pierogi z kapustą i grzybami.

Pieczone pierogi kebabowe są pyszne
canva/shellystuart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: