Smakosze.pl Porady Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce
canva/Jaromila

Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce

20 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak usmażyć idealne frytki? Chrupiące, złociste i niezbyt tłuste? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o jednej istotnej sztuczce. Pokrojone ziemniaki moczą w zimnej wodzie, która wypłukuje z nich nadmiar skrobi. Dzięki temu frytki nie przypalają się, są smaczniejsze i zdrowsze.

Frytki są bardzo lubianą formą ziemniaków. Usmażone na głębokim tłuszczu ziemniaczane słupki wyróżnia bowiem doskonały smak i chrupkość. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy, jak usmażyć takie idealne frytki. A wbrew pozorom nie jest to taka prosta sprawa.

Niektórzy uwielbiają frytki z sieciowych restauracji fast food, ale wiele osób uważa, że nie ma jak frytki domowej roboty. My też podzielamy to zdanie i dlatego podpowiemy wam, w jaki sposób usmażyć idealne frytki. Idealne, czyli ze złocistą, chrupiącą skórką, miękkim, puszystym wnętrzem i nienasączone tłuszczem.

W jaki sposób usmażyć idealne frytki?

Czy zdarzyło wam się usmażyć frytki na brązowo? Były suche i twarde albo nie trzymały kształtu? Mamy dla was super wskazówkę, którą zdradzili mistrzowie kuchni. Dzięki niej już zawsze usmażycie smaczne, złociste frytki.

Patent mistrzów kuchni polega na moczeniu pokrojonych ziemniaków w zimnej wodzie. Trzeba nią zalać ziemniaki na 30 minut do 2 godzin przed smażeniem. Woda wypłucze z frytek nadmiar skrobi, dzięki czemu nie będą się przypalać i będą o wiele zdrowsze. Moczenie ziemniaków w wodzie sprawia też, że w czasie smażenia we frytkach powstaje mniej szkodliwego akrylamidu.

Po wymoczeniu ziemniaków trzeba je opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Ważne jest również, by je dokładnie osuszyć. Można pozostawić je na sicie lub pomóc sobie papierowym ręcznikiem. Dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał w czasie smażenia.

Przy smażeniu frytek ważna jest też temperatura tłuszczu. Fachowcy zalecają smażyć frytki dwuetapowo. Najpierw wrzucić je na tłuszcz rozgrzany do ok. 170 st. C i smażyć je ok. 5 minut, by stały się złociste. Dzięki temu będą miały puszyste wnętrze. Potem frytki trzeba osączyć z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.

Drugi etap smażenia frytek powinien zostać przeprowadzony tuż przed ich podaniem. Wtedy wrzucamy frytki na tłuszcz o temperaturze ok. 185 st. C i smażymy je 5-10 minut, aż uzyskają ładny, jasnobrązowy kolor i chrupiącą skórkę.

Idealne frytki — inne, cenne wskazówki

Na smak i jakość frytek wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Doskonałe frytki powinny wam wyjść z tak popularnych odmian, jak Irga i Irys.

Ważne jest też, by odpowiednio pokroić ziemniaki. Słupki nie powinny być zbyt cienkie, bo szybko staną się twarde, ani zbyt grube, bo będą wymagały długiego smażenia. Najlepszy ich wymiar to 7-8 cm długości i przekrój 6 x 6 mm.

Odpowiednie usmażenie frytek zagwarantuje nam też właściwie dobrany tłuszcz. Można sięgnąć po fryturę, która doskonale znosi ogrzewanie do wysokiej temperatury lub po równie dobry olej rzepakowy.

Z naszej strony dowiesz się też, jak upiec ziemniaki we włoskim stylu , a także, jak przygotować ziemniaczane dufinki .

frytki
canva/AndreySt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smazymy, gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy