Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wystarczy przestrzegać kilku zasad
Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Okazuje się, że wystarczy zadbać o jedną tylko kwestię. Jeśli ukisicie warzywo od razu po zakupie, wyjdzie doskonałe w smaku, a wewnątrz nie będzie dziur. Zdradzamy, co jeszcze może przyczynić się do sukcesu podczas przyrządzania rarytasu.
Ogórki kiszone lubi wielu smakoszy. Część z was pewnie też przygotowuje je w domu. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się, że wyszły puste w środku, przy kolejnej próbie ich przyrządzenia zadbajcie o zakup świeżych warzyw.
Wiemy, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Ważny jest jeden detal
Nawet najlepsza receptura nie pomoże, jeśli wybierzemy złe warzywa. Do kiszenia nadają się tylko ogórki świeże i niezbyt duże. Jeśli zaopatrzymy się w produkt, który już trochę czasu poleżał, dziury w rarytasie będą niemalże gwarantowane.
Dobrze jest nabyć warzywa od rolnika. Ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy będą zdecydowanie lepszym wyborem niż te, kupione w markecie, których pochodzenia i stanu najprawdopodobniej nie będziemy znali.
Eksperci od kiszenia polecają zaopatrzenie się w ogórki śremskie, zwracając uwagę na fakt, że mają odpowiednie rozmiary, kształt oraz smak. Ze względu na ich odpowiedni kształt i smak. Inne nadające się do kiszenia warzywa rozpoznamy po szorstkiej skórce — im więcej nierówności będzie miała, tym lepiej.
Co jeszcze jest istotne w kiszeniu ogórków?
Bardzo ważne w przygotowaniu smacznego rarytasu jest staranne upakowanie warzyw w słoikach. Nie tylko stare ogórki zaowocują kiszonką z dziurami. Zbyt luźno ułożone egzemplarze też wykażą tendencję do nabywania niepożądanych przestrzeni.
Warto też zadbać o odpowiednią zawartość płynu w ogórkach przeznaczonych do kiszenia. Jeśli zamoczycie je w zimnej wodzie na 1-2 godziny przed kiszenie będą jędrne i elastyczne, a po przygotowaniu bardzo smaczne.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie ogórków kiszonych. Sprawdźcie zwłaszcza znakomitą recepturę na pastę kanapkową z ich dodatkiem. W cieplejsze dni z kolei znakomicie sprawdzi się nasz chłodnik z kiszonego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Źródło: porady.interia, haps, kuchnia.wp