Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Jeśli macie ochotę na lekki, pyszny deser, zapraszamy na cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia jest w sam raz na lato. Składa się z kilku prostych, smacznych warstw, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotujcie je raz, a z pewnością do niego wrócicie.
Ciasta bez pieczenia są szczególnie chętnie robione latem. Fakt, że do ich przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika, jest bardzo istotny, gdy w kuchni i tak jest już gorąco. Inna zaleta ciast bez pieczenia to fakt, że nie mogą nie wyjść. Może czasami jakaś masa wyjdzie za rzadka albo za twarda, ale nigdy nie ujrzysz w nich zakalca.
Dziś przygotujemy ciasto bez pieczenia cytrynowiec. Sami przyznacie, że na myśl o kwaśnym smaku cytryny i jej aromacie robi się wam jakoś bardziej rześko? Rzeczywiście warto sięgnąć po ten owoc właśnie latem, bo jego kwaśny smak doskonale gasi pragnienie i świetnie orzeźwia.
Spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale, a przekonacie się, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Tam również można znaleźć podobny przepis na wyśmienity deser.
Przepis na ciasto bez pieczenia cytrynowiec
Składniki:
na masę cytrynową:
2 budynie cytrynowe
1/2 l wody
2 cytryny
1 galaretka o smaku cytrynowym
250 g serka mascarpone
na masę śmietanową:
2 łyżki żelatyny
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
oraz
duże opakowanie herbatników
1 galaretka o smaku cytrynowym
2 cytryny
Przygotowanie cytrynowca bez pieczenia
Zagotuj szklankę wody. W drugiej szklance zimnej wody rozmieszaj 2 budynie. Wlej je na wrzątek, gotuj, aż masa zgęstnieje.
Do gorącej masy budyniowej dodaj suchą galaretkę i sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj, wystudź. Zimną masę zmiksuj z serkiem mascarpone.
Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Galaretkę rozmieszaj w 400 ml gorącej wody, wystudź. Cytryny dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Jej dno wyłóż herbatnikami. Wyłóż na nie masę cytrynową, a potem niemal całą masę śmietanową.
Ciasto przykryj warstwą herbatników, posmaruj resztą masy śmietanowej. Na cieście ułóż plasterki cytryny, zalej je tężejącą galaretką. Ciasto dobrze schłodź. Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia, a także recepturę siostry Anastazji na lekkie ciasto bez pieczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca
Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać
Źródło: smaker; youtube / Swojskie Jedzonko