Smakosze.pl Porady Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Canva/Ivan Negrus, IG/@przepyszota

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady

30 listopada 2023

Jak Święta Bożego Narodzenia, to na stołach wielu Polaków pojawi się smażona ryba. Jak ją usmażyć, by była chrupiąca, pyszna i zachwyciła smakiem w ten wyjątkowy wieczór? Prezentujemy kilka sprawdzonych rad na rybę z patelni.

Jak smażyć rybę?

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi . Nie brakuje rozmów przy suto zastawionym stole. Jedną z potraw, która gości na wigilijnym stole uwielbia wiele osób. Mowa o smażonej rybie.

Jak usmażyć rybę na Wigilię, by wszystkim smakowała? Ważne są tu pewne zasady, które warto wykorzystać w kuchni. Dzięki nim ryba będzie niezwykle smaczna, chrupiąca i zasmakuje rodzinie. Te zasady sprawią, że smażona ryba wyjdzie pyszna, jak nigdy dotąd.

smażona ryba
IG/@przepyszota
To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów

Trzymaj się tych zasad podczas smażenia ryb

Warto pamiętać, by przed smażeniem ryby, osuszyć ją. Użyjmy do tego ręcznika papierowego, a następnie oprószmy solą i przyprawami z dwóch stron . Przydadzą się tu przyprawy takie jak papryka słodka, ostra, kumin, suszona kolendra, czy oregano. Tak przyprawioną rybę obtaczamy w mące z dodatkiem startej skórki z cytryny.

Jeśli chcemy, by panierka była jeszcze smaczniejsza, to zróbmy ciasto z jajka, mąki i mleka oraz soli. Zanurzmy w nim rybę obtoczoną w mące, a po chwili obtoczmy znów w mące. Dopiero w takiej “kołderce” włóżmy na rozgrzany olej na patelni. Pamiętajmy, by do oleju dodać też odrobinę masła.

Ryba smażona pyszna i złota

Możemy też na rozgrzany olej z masłem dorzucić nieobrane rozgniecione ząbki czosnku. Taki zabieg sprawi, że ryba zyska wspaniały aromat . Czas smażenia zależy od wielkości ryby. Dość cienkie filety smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Natomiast grubsze- jeszcze kilka minut dłużej.

Te zasady sprawią, że smażona ryba będzie pyszna, jak nigdy przedtem. Chrupiące skórka i mięciutkie, aromatyczne mięso zachwycą smakiem rodzinę i gości przy wigilijnym stole . Taka ryba aż prosi się o dokładkę. Pisaliśmy o rewelacyjnym przepisie na śledzie. Podawaliśmy też patent na smaczną panierkę do ryby.

Źródło: IG/@przepyszota

W zimne dni zawsze gotuję tę zupę cygańską. Idealnie rozgrzewa i syci na długie godziny
Ujawnię Wam, jak zrobić kruchy schab. Ten patent nie może zostać w ukryciu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy